Wat is een klimaatburgemeester?

De organisatie achter de jaarlijkse Nationale Klimaatweek benoemt door het hele land 'klimaatburgemeesters'. Een klimaatburgemeester is een voorbeeld in zijn of haar gemeente en inspireert anderen om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer te energie besparen. Met als doel zoveel mogelijk Nederlanders aan te zetten tot duurzamer gedrag. Je kunt je als 'klimaatburgemeester' aanmelden via de website van de Nationale Klimaatweek.(externe link)(externe link)

Klimaatburgemeester Vlieland

Vlieland heeft een klimaatburgemeester! Dat is Elsje de Ruijter. Hieronder vertelt zij wat haar ertoe bewoog zich aan te melden als klimaatburgemeester.

"In de aanloop naar de Nationale Klimaatweek 2022 deed de organisatie daarachter een oproep aan betrokken inwoners van Nederland om zich aan te melden als Klimaatburgemeester. Dat heb ik gedaan, omdat ik ook graag anderen wil motiveren om met een positieve insteek klimaatverandering tegen te gaan. Ik mocht mij vanaf dat moment dus Klimaatburgemeester noemen. Het is geen officiële titel en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is meer een beschrijving van wie ik ben: “Klimaatburgemeesters zijn voorbeelden in hun gemeente en inspireren anderen om óók een bijdrage te leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot of energiebesparing.”

Dat doe ik onder andere door te schrijven over ‘klimaatvriendelijk eten’. Ik heb al heel lang een eigen website over eten en drinken. Sinds ik Klimaatburgemeester ben, heb ik daarop een nieuwe rubriek(externe link) gemaakt over energie- en voedselbesparing in de keuken. Lees de stukjes en laat je inspireren!

Klimaatweek 2022

Tijdens de Klimaatweek 2022 heb ik samen met leerlingen van De Jutter de vlag gehesen van de Nationale Klimaatweek. Daarbij heb ik uitgelegd wat dat is, klimaatburgemeester, en heb ik een aantal leerlingen gesproken over hun bijdrage aan een beter klimaat. Leuk om te horen hoe sommige kinderen zich al bewust zijn van hun eigen handelen en het effect daarvan op het klimaat.

Junior Energiecoach

Niet alle kinderen zijn zich daarvan bewust. Ik zocht naar mogelijkheden om dat bewustzijn te vergroten, maar hoe? Geen idee. Gelukkig kwam ik begin dit jaar iets heel leuks op het spoor. Ik kwam in contact met Arjan Lucius, grondlegger van de Junior Energiecoach. Hij heeft een lespakket bedacht voor leerlingen van 7 tot 12 jaar. Vijf weken lang krijgen de kinderen van hun eigen leerkracht informatie, opdrachten en puzzeltjes die hen bewust maken van energieverbruik.

Net als veel leerkrachten die ermee gewerkt hadden, werd ik enthousiast. Er hing echter wel een aardig prijskaartje aan. Ik zag een mooie taak voor de klimaatburgemeester: proberen of we dit ook op Vlieland zouden kunnen aanbieden. Het team van De Jutter was gelukkig ook meteen enthousiast over het project. Helemaal toen bleek dat Arjan het aan een aantal gemeenten gratis kon aanbieden, omdat hij een subsidie had gekregen. Voor een gemeente met maar 1 school, zoals Vlieland, is dat reuze aantrekkelijk.

Op 10 oktober start het project Junior Energiecoach ook op Vlieland. Het duurt 5 weken. Na afloop mogen de leerlingen zich Junior Energiecoach noemen. Ze hebben dan kennis opgedaan over energieverbruik en allerlei manieren om energie te besparen."

Elsje de Ruijter

Meer informatie over Junior Energiecoach: https://www.juniorenergiecoach.nl/(externe link)

Elsje de Ruijter