Nieuws

 • Nieuw Klimaatfonds steunt lokale, duurzame doelen

  (13-04-2022)

  Vanaf 12 april 2022 kunnen inwoners van Vlieland en Terschelling terecht bij het Klimaatfonds Terschelling Vlieland als zij een duurzaam idee hebben. Het Klimaatfonds is een initiatief van Rederij Doeksen in samenwerking met de gemeentes Terschelling en Vlieland, gesteund door de ambitie van de coöperatie Terschelling Energie (TE) en de Energie Coöperatie Vlieland (ECV). Voor de eerste ronde subsidies kunnen aanvragen bij de gemeentes ingediend worden voor 15 juni a.s. De voorwaarden staan op www.klimaatfondsterschellingvlieland.nl.

 • Verslag informatiebijeenkomst duurzaamheid Vlieland

  (04-03-2022)

  Met bewoners van Vlieland is op donderdagavond 17 februari gesproken over wat de nieuwe ambities voor een duurzaam Vlieland zouden kunnen zijn. Voorafgaand aan de discussie werd kort teruggeblikt en aangegeven wat de verplichtingen voor de komende jaren zijn. Aan de hand van stellingen kwam een levendige discussie op gang.

 • Informatiebijeenkomst ambities duurzaamheid donderdagavond 17 februari

  (03-02-2022)

  Op donderdagavond 17 februari aanstaande organiseert de gemeente Vlieland in Badhotel Bruin een informatiebijeenkomst voor de inwoners van Vlieland en andere geïnteresseerden over de Vlielandse duurzaamheidsambities.  

 • Subsidie voor kleine energiebesparende maatregelen

  (28-01-2022)

  De gemeente Vlieland heeft vanaf 10 januari 2022 een subsidieregeling beschikbaar voor de bewoners van Vlieland voor het doen van kleine energiebesparende maatregelen aan de woning. Bijvoorbeeld voor kierafdichting, vervanging van een oude koelkast voor een koelkast A+++, of bijvoorbeeld een energieadvies.

  De regeling is bedoeld voor iedereen die permanent een koop-, of huurwoning op Vlieland bewoont. De maximale bijdrage is € 80,- per woning. De subsidie is beschikbaar tot 31 december 2022.

 • Duinwijck op Omrop Fryslân!

  (23-12-2021)

  Omrop Fryslân berichtte over de waterbuffers in Duinwijck, klik HIER om de uitzending te bekijken.

 • Transitievisie Warmte 1.0 Vlieland vastgesteld

  (22-12-2021)

  De gemeenteraad van Vlieland heeft maandag 20 december jl. de Transitievisie Warmte (TVW) 1.0 Vlieland vastgesteld. De TVW 1.0 Vlieland is het document waarin we als gemeente beschrijven hoe we op Vlieland duurzaam gaan verwarmen en koken zonder gas.

 • Uitrol openbare laadpalen van start

  (06-12-2021)

  Sinds woensdag 1 december kunnen inwoners van Fryslân openbare laadpalen voor elektrische voertuigen aanvragen. Voor eind 2023 komen er 700 publieke laadpalen bij in de provincie. Elke paal heeft twee laadpunten. Een belangrijke stap naar een volledig dekkend laadnetwerk, dat de komende jaren verder uitgebreid gaat worden. Het bedrijf TotalEnergies heeft de aanbesteding gewonnen en levert en plaatst de laadpalen.

 • Power Point Transitievisie Warmte Vlieland

  (23-11-2021)

  Op 22 november 2021 werd in de gemeenteraadsvergadering een presentatie verzorgd door Rob Goes van bureau Ekwadraat over de Transitievisie Warmte Vlieland. Hierin werd duidelijk uitgelegd wat de Transitievisie Warmte is, hoe deze tot stand is gekomen en waarom. U kunt de presentatie hieronder als pdf downloaden.

 • Duinwijck Gasvrij rondleidingen op 26 en 27 november

  (22-11-2021)

  Op het terrein van de Vliehorst wordt hard gewerkt. 'Duinwijck Gasvrij' wil graag uitleg geven over het gasvrij maken van Duinwijck en vragen beantwoorden. Daarom worden er rondleidingen georganiseerd op vrijdag 26 november en zaterdag 27 november tussen 11.00 en 15.00 uur.

 • Besparen op de hoge gasrekening?

  (20-10-2021)

  Bent u ook zo geschrokken van de stijgende energieprijzen en heeft u een koopwoning? De gemeente komt u tegemoet.

 • Samenwerkingsovereenkomst uitbreiding elektrisch laadnetwerk personenauto's

  (30-08-2021)

  Op 22 juli heeft wethouder Elsje de Ruijter namens de gemeente Vlieland de samenwerkingsovereenkomst van Friese gemeenten ondertekend, voor gezamenlijke uitbreiding van het elektrisch laadnetwerk voor elektrische personenauto’s in de openbare ruimte.

 • Verslag eilandcafé Vlieland duurzaam verwarmen

  (23-08-2021)

  Op 22 juni werd het "eilandcafé Vlieland duurzaam verwarmen" gehouden. Tijdens dit café hebben bewoners van Vlieland hun beleving met betrekking tot de kansen voor - en zorgen over de warmtetransitie met elkaar gedeeld.

 • Resultaten enquête Vlieland duurzaam verwarmen

  (09-07-2021)

  In mei heeft een online enquête plaatsgevonden onder alle eilanders over het duurzaam verwarmen van onze huizen en gebouwen. De resultaten van deze enquête zijn in te zien in het rapport dat u onderaan deze pagina kunt downloaden.

 • Opnieuw actie regenton!

  (01-07-2021)

  U kunt opnieuw tot € 100 terugkrijgen bij de aanschaf van een regenton. Voor meer informatie klik HIER

 • Fryslân presenteert plannen voor schone energie: RES 1.0

  (19-04-2021)

  Gezamenlijke ambitie vastgelegd in Regionale Energiestrategie Fryslân

  Op vrijdag 16 april presenteerden gedeputeerde Sietske Poepjes en wethouder Bert Wassink de Regionale Energiestrategie Fryslân (RES 1.0). Hierin staat beschreven hoe de regio Fryslân de komende tien jaar duurzame energie gaat opwekken.

 • Friese Energie Alliantie vertegenwoordigt Mienskip voor RES Fryslân

  (08-03-2021)

  De Friese Regionale Energiestrategie (RES) gaat alle inwoners en ondernemers van Fryslân aan. Om te zorgen dat de energietransitie vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht, is de Friese Energie Alliantie (FEA) opgericht. 

 • De Regionale Energiestrategie (RES) en het energienetwerk van Fryslân

  (26-02-2021)

  Duurzame energie opwekken en leveren heeft invloed op het elektriciteitsnetwerk. Hoe zorgen we ervoor dat inwoners gebruik kunnen maken van deze energie? En hoe gaan we om met momenten waarop het energienet extra zwaar wordt belast? In Fryslân buigt netwerkbeheerder Liander zich over deze zaken.

 • Schone Energie in Fryslân met de Regionale Energiestrategie (RES)

  (24-02-2021)

  Wereldwijd verandert het klimaat. Broeikasgassen, zoals CO₂, zorgen ervoor dat de temperatuur op aarde stijgt. Daarom hebben landen over de hele wereld afspraken gemaakt om de
  CO₂-uitstoot te verminderen. 

 • Regeling Reductie Energiegebruik voor koopwoningen

  (17-02-2021)

  De RRE is verlengd tot en met 31 december 2021!

  Tegoedbon van € 90,- voor bezitters van particuliere (recreatie)woningen te besteden aan energiebesparende maatregelen. Zet u uw tegoed ook in voor meer comfort en een groener Vlieland?

 • Nieuwsbrief 'Vlieland Duurzaam' editie december is uit!

  (11-12-2020)

  Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame ontwikkeling op Vlieland? 
  U leest er alles over in de laatste editie van de nieuwsbrief 'Vlieland Duurzaam'! 

 • Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

  (30-09-2020)

  Bent u woningeigenaar en heeft u voor uw woning minimaal twee energiebesparende (isolerende) maatregelen uitgevoerd? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aan. Dit doet u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seeh/eigenaar-en-bewoner

 • Schone energie Fryslân

  (14-04-2020)
 • Samen Duurzamer Thuis

  (06-04-2020)

  Bent u in deze uitdagende periode ook meer thuis dan normaal? Wellicht biedt het ruimte om juist nu na te gaan welke slimme duurzame oplossingen er voor u zijn. Bij u thuis of in uw bedrijf. 

 • Nieuwsbrief Vlieland Duurzaam januari

  (17-01-2020)

  Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame ontwikkeling? U leest het in de nieuwsbrief Vlieland Duurzaam.

 • Warmtemetingen aan woningen

  (01-10-2019)

  Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw woning? Lees verder.

 • Krant Duurzame Wadden verspreid op de Waddeneilanden

  (06-08-2019)

  Heeft u hem al op de deurmat liggen? De krant ‘Opgewekt op kop met de energie van de toekomst’ maakt de balans op wat betreft de overgang naar duurzame energie op de Waddeneilanden.

 • Groene lening voor huiseigenaren

  (21-06-2019)

  Met welke groene leningen kunnen woningeigenaren hun huis verduurzamen?

 • Boekje Energie Ondernemers

  (21-06-2019)

  Benieuwd hoe ondernemers op de Waddeneilanden hun bedrijfspand klaarmaken voor de toekomst? U leest het in het boekje 'Energieke ondernemers op de Wadden'.

 • Nationale Duurzame Huizen Route

  (20-06-2019)

  Ervaring op gedaan met het duurzamer maken van je huis en bereid om die kennis te delen? 
  Meld je nu aan voor de Nationale Duurzame Huizen Route!

Archief
Top