Nieuws

 • Drie bomen Vuurboetsplein gerooid

  (18-09-2020)

  Binnenkort zal het meest noordelijke groepje van drie iepen op het grasveldje van het Vuurboetsplein worden gerooid om plaats te maken voor parkeerplaatsen. De gemeente zal nog met de omwonenden overleggen welke bomen en struiken bij de nieuwe inrichting hiervoor in de plaats terug zullen worden geplant.

 • Tandartszorg op Vlieland

  (18-09-2020)

  In de raadsvergadering werd het al even genoemd: binnenkort zal er weer tandartszorg op Vlieland beschikbaar zijn voor mensen voor wie het bezwaarlijk is hiervoor naar de wal te moeten reizen. De zorg zal geleverd worden door Curant Mondzorg.

 • Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Fryslân 16 september 2020

  (17-09-2020)

  De Voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân  maakt bekend dat hij heeft vastgesteld de  “ Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Fryslân van 16 september 2020”.

  De Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Fryslân van 16 september 2020 treedt op 16 september 2020 uur in werking.

  De tekst van de regelgeving is te raadplegen op de website van de Veiligheidsregio Fryslân, www.veiligheidsregiofryslan.nl  en op www.overheid.nl onder het kopje lokale wet- en regelgeving.

  Leeuwarden, 16 september 2020.

  De Voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân,

  mr. S. van Haersma Buma

 • Samenwerking scholen Vlieland en Terschelling verbetert leefbaarheid op de eilanden.

  (14-09-2020)

  Afgelopen woensdag was de feestelijke opening van een tweejarige pilot, de samenwerking tussen de scholen De Jutter op Vlieland en ‘t Schylger Jouw op Terschelling. 

 • Aanvullende vergoeding OV-chipkaart 2020

  (01-09-2020)

  Studenten die recht hebben op een reisvoorziening op grond van de Wet Studiefinanciering kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de bootkosten van maximaal € 64,68 per jaar.

  De student ontvangt de vergoeding over het kalenderjaar 2020.

  Wilt u in aanmerking komen voor een aanvullende vergoeding? Dan moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De student ontvangt een studentenreisproduct via DUO;
  • De student volgt geen onderwijs op Vlieland;
  • In elk geval één ouder van de student staat ingeschreven op Vlieland;
  • De student kan niet gratis gebruik maken van de veerboot.
 • Bericht van wethouder Dick Visser (28 augustus 2020)

  (28-08-2020)

  Beste Vlielanders,

  Nu het seizoen al aardig op zijn eind loopt en het weer wat rustiger begint te worden, kunnen we voorzichtig terugkijken op een redelijk goed verlopen vakantieperiode.

  Ondanks dat er door de huisartsen veel getest is op besmetting met het coronavirus hebben we tot nu toe één positief testresultaat. Vanmorgen werd mij nog gevraagd waarom hier niet meer over bekendgemaakt wordt. Ten eerste is de communicatie hierover de verantwoordelijkheid van de GGD en zijn we als gemeente ook afhankelijk van de informatie die we van hen krijgen.

 • Algehele ontheffing op het verbod van het plukken van cranberry’s

  (28-08-2020)

  Namens het college van B&W is op 26 augustus 2020 besloten Algehele ontheffing te verlenen als bedoeld in artikel 4:20 derde lid van de APV Vlieland 2011 van het verbod tot het plukken of bij zich hebben van cranberry’s zoals gesteld in artikel 4 van het aanwijzingsbesluit APV Vlieland 2011 onder de voorwaarde dat:

 • Heb je klachten? Laat je testen..

  (21-08-2020)

  Ook op Vlieland moet je je laten testen als je klachten hebt die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus.
  Je hoeft niet te betalen voor de test.

  Heb je milde klachten die passen bij het coronavirus? Verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak.

  • Maak een afspraak met de huisarts via tel.nr. 

  0562-451307

  • Blijf thuis
  • Ga alleen naar buiten om je te laten testen
 • Eén positief getest persoon op Vlieland

  (16-08-2020)

  Op Vlieland is één persoon positief getest op COVID-19. Deze persoon, die als toerist met het eigen gezin op Vlieland verbleef, heeft inmiddels met speciaal vervoer het eiland verlaten om thuis in isolatie te gaan. De GGD is op dit moment bezig met het bron- en contactonderzoek.

 • Information for tourists

  (27-07-2020)

  Learn about the rules in The Netherlands and on the isle of Vlieland, and stay healthy

 • Bericht van wethouder Dick Visser ( 4 juli 2020)

  (03-07-2020)

  “Samen voor een goed zomerseizoen”

  Vandaag is het zover, de zomermaatregelen gaan in. Daarmee geven we elkaar de broodnodige anderhalve meter ruimte én zorgen we ervoor dat vakantiegangers veilig en onbezorgd van Vlieland kunnen genieten. Want we hebben er met zijn allen naar uitgekeken om weer gasten te kunnen verwelkomen op Vlieland. Om een zomer te gaan draaien die, binnen de corona-maatregelen, lijkt op de zomers die we gewend zijn. Misschien met net iets minder gasten en omzet dan normaal, maar minstens zo ontspannen, levendig en gezellig. En dat op zo’n manier dat niemand bang hoeft te zijn voor zijn of haar gezondheid.

 • Bericht van burgemeester Tineke Schokker ( 27 juni 2020)

  (26-06-2020)

  Samen genieten op Vlieland, bos, duinen, strand, de zee het dorp, noem het maar. Dat genieten gunnen we iedereen; inwoners en gasten. En wat is een mooiere plek dan Vlieland, zelfs in coronatijd. Ondernemers, inwoners en gemeente hebben met z’n allen hard gewerkt om Vlieland corona-proof te maken. Binnen de maatregelen die de regering heeft ingevoerd en die, we zouden het bijna vergeten, in ons aller belang zijn.

 • Toelage uitwonende studenten

  (26-06-2020)

  Ouders (of verzorgers) van uitwonende studenten kunnen in aanmerking komen voor een gemeentelijke toelage van maximaal   €160,77 per maand.

  Het betreft de leerlingen tot en met 17 jaar die aan de vaste wal studeren en wonen. Ook studenten van 18 jaar en ouder die een opleiding volgen in het voortgezet onderwijs (HAVO, VWO) komen hiervoor in aanmerking.

  Bij een inkomen lager dan  € 36.088,27 Onderkant formulierontvangt u de maximale toelage. Is uw inkomen hoger dan dit bedrag, dan neemt de tegemoetkoming met elke meerverdiende euro af.

  Twijfelt u of u in aanmerking komt voor deze toelage? Dien dan toch een aanvraag in.

 • Per 1 juli gelden de volgende maatregelen

  (26-06-2020)

  Per 1 juli gelden de volgende maatregelen

  1,5 meter is altijd de norm

 • Digitale raadsvergadering 29 juni

  (24-06-2020)

  Op 29 juni a.s. zal de gemeenteraadsvergadering opnieuw digitaal plaatsvinden

  U kunt de raadsvergadering live volgen (in beeld en geluid) via internet via onderstaande link:

 • Bericht van wethouder Elsje de Ruijter (13 juni 2020)

  (13-06-2020)

  Lieve mensen,

  Steeds meer mensen lijken hun geduld een beetje te verliezen. Ze worden iets nonchalanter als het gaat om het navolgen van de maatregelen tegen corona. Aan de wal is zelfs met auto’s een Elfstedentocht gereden als protest tegen de social distancing. Hoewel ik best begrijp dat mensen zo langzamerhand de maatregelen een beetje beu zijn, vind ik dat je de naam van de tocht aller tochten niet voor zo’n actie mag misbruiken.

 • Bericht van wethouder Dick Visser ( 6 juni 2020)

  (05-06-2020)

  Beste Vlielanders,

  Langzaamaan wordt het weer wat drukker op ons eiland en kunnen we ook goed zien of de maatregelen die we tot nu toe hebben genomen ook effectief zijn. Rond Hemelvaartsdag moest hier en daar nog geïmproviseerd worden; met het Pinksterweekend ging het allemaal al een stuk gemakkelijker.

 • Maatregelen rond veerbootterminal

  (29-05-2020)

  Om de passagiersstroom vanaf de boten beter te kunnen reguleren en de voorschriften rond bijvoorbeeld het 1,5 meter afstand houden te kunnen naleven zijn in overleg met een aantal direct betrokkenen afspraken gemaakt over de inrichting en het gebruik van het havenplein.

   

 • Drukte-app ‘myVipe’

  (29-05-2020)

  Hoe vermijd je drukke plekken?

  Er is een app voor de mobiele telefoon ontwikkeld die o.a. een ‘druktekaart‘ van Vlieland heeft. Op de druktekaart kun je zien waar concentraties van mensen zijn. Deze worden 'live' aangegeven met blauwe stippen. Hoe meer mensen op een locatie zijn hoe blauwer de stip. Individuele telefoons zijn niet zichtbaar.

  Het gebruik van de App is gratis en anoniem. Op Vlieland is geen registratie nodig.
  De myVipe App is gratis beschikbaar in de Andoid-Playstore en de Apple Appstore onder de naam 'myVipe' (van Blackrat Software).

 • Bericht van burgemeester Tineke Schokker ( 30 mei 2020)

  (29-05-2020)

  Beste mensen,

  Zoals één van onze ondernemers van de week tegen me zei: ‘Het wordt weer wat normaler, er is wat reuring en we krijgen wat meer mensen in de winkels. Maar je weet ook dat we nog steeds voorzichtig moeten zijn’. Er komen zo langzamerhand wat meer toeristen en iedereen is bezig met maatregelen om zijn of haar onderneming corona-proof te maken en te houden.

  Datzelfde geldt ook voor de openbare ruimte. En dat is best een uitdaging, maar we werken er met z’n allen hard aan. Bij de veerterminal en op het havenplein is een hele nieuwe indeling gemaakt met een route voor de passagiers zodat het voor iedereen goed mogelijk is de 1,5m afstand te bewaren. Tijdens het Hemelvaartweekend bleek dat al behoorlijk goed te werken.

 • Stap voor stap - Wat kan wanneer?

  (29-05-2020)
 • Welkom Badgast

  (20-05-2020)

  In nauw overleg is en wordt er door de gemeente Vlieland, Staatsbosbeheer, Ondernemersvereniging Vlieland (OVV), Toeristische Platform Vlieland (TPV) en VVV Vlieland  gezocht naar oplossingen voor de knelpunten die de komst van (meer) toeristen naar het eiland teweeg kunnen brengen. Te denken valt dan aan het in banen leiden van voetgangersstromen en bijvoorbeeld andere opstellingen van terrassen. Om iedereen op de regels te wijzen die ook op Vlieland gelden wordt de bijgevoegde flyer (zowel als print als digitaal) verspreid.

  De boodschap aan onze gasten is “welkom in ons midden! We zijn blij dat je er bent. Maar houd je alsjeblieft ook hier aan de regels.”

 • Bericht van wethouder Elsje de Ruijter (16 mei 2020)

  (15-05-2020)

  Lieve mensen,

  Wie het nieuws volgt, zou soms bijna denken dat er alleen nog maar corona is. Alles staat op een of andere manier in een corona-schijnwerper. Dat is ook heel logisch, want alles hangt met elkaar samen. Toch zijn er ook zaken die minder belicht worden. Zaken die we wel belangrijk vinden, maar die even in een donker hoekje zijn komen te liggen.

 • Bericht van wethouder Dick Visser

  (10-05-2020)

  Beste Vlielanders,

  Terwijl ik dit schrijf is het donderdag, de dag na de toespraak van premier Rutte waarin versoepeling van de maatregelen afgekondigd werden.

  Dat betekent voor ons als eiland dat er weer een lichtpuntje aan de horizon is. Hotels waren al voorzichtig weer open gegaan, huisjes werden al weer meer bezet en binnenkort zullen daar ook een deel van de camping en jachthaven bij komen. Voorlopig zal dit een deel zijn omdat sanitairgebouwen nog dicht blijven en er dus privé sanitair in de tent of boot moet zijn.

 • Coronavirus: update 10 mei 2020

  (09-05-2020)

  Het coronavirus houdt veel mensen bezig. Verschillende organisaties werken samen om verspreiding van het virus te beperken. De gemeente Vlieland volgt daarbij de richtlijnen van de landelijke overheid en verzoekt iedereen dringend dit ook te doen. Volg hier de ontwikkelingen en de actuele zaken van dag tot dag:

 • Verslag bezoek CdK Arno Brok en gedeputeerde Avine Fokkens

  (09-05-2020)

  Op vrijdag 1 mei bracht de Commissaris van de Koning in de provincie Fryslân de heer Arno Brok samen met gedeputeerde mevrouw Avine Fokkens een bezoek aan de gemeente Vlieland. Ze brachten dit bezoek om zich verder te verdiepen in de gevolgen van de coronacrisis op Vlieland.

 • Algemene richtlijnen sporten

  (01-05-2020)

  Alle sportaanbieders werken volgens een door hen opgesteld protocol, gebaseerd op de algemene richtlijnen die door de regering opgesteld zijn. De belangrijkste punten die voor iedereen gelden op een rij.

 • Glasvezelnetwerk op Vlieland

  (01-05-2020)

  Deze week is de eerste woning van het plan Zeester operationeel aangesloten op de glasvezelverbinding.

  Aankomende periode zullen er nog vele volgen.

  Omdat KPN Netwerk een open netwerk is kunt u kiezen uit vele providers, zowel privé als (klein-)zakelijk.

  Deze staan allen op de site www.kpnnetwerk.nl/providers/

 • Bericht van wethouder Elsje de Ruijter

  (01-05-2020)

  Lieve mensen,

  U maakt zich ongerust. Dat begrijpen we. Uw signalen nemen we zeer serieus. Als het binnen onze mogelijkheden ligt, doen we er iets mee. Is iemand anders daarvoor verantwoordelijk, dan nemen we het mee in een gesprek. Ambtenaren en college hebben bijna dagelijks contact met ondernemers, rederij, school, sportcentrum, huisartsen.

 • Extra steun uit Iepen Mienskipsfûns voor kleine initiatieven

  (30-04-2020)

  De provincie Fryslân stelt extra geld beschikbaar voor kleine eenzaamheids- en leefbaarheidsinitiatieven. Het geld komt uit het Iepen Mienskipsfûns. Per initiatief is maximaal € 500,- beschikbaar.
   
  Het geld is bedoeld voor kleine maatschappelijke initiatieven in Fryslân, die de leefbaarheid in wijk, dorp of stad tijdens de coronacrisis vergroten. Voorbeelden van kleine initiatieven zijn het uitdelen van tulpen aan inwoners of muziek maken in de tuin van verzorgingshuizen.

   

 • Staatssecretaris krijgt brandbrief over Waddeneilanden

  (24-04-2020)

  Het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden en Provincie Fryslân sturen vandaag een brandbrief aan staatssecretaris Keijzer. De brief benoemt de grote zorgen over de economie én leefbaarheid van de vijf Waddeneilanden.

  De eilander economie is vrijwel volledig afhankelijk van het toerisme. De effecten van de coronacrisis zijn voor de hele toeristische sector groot en ingrijpend. Op de eilanden komt daar nog bij dat alle sectoren en daarmee vrijwel de hele eilander gemeenschap wordt getroffen. Uiteraard gaat de eerste zorg uit naar de bedrijven die direct afhankelijk zijn van het toerisme. Het raakt ook de andere branches zoals de plaatselijke bakkers, slagers, supermarkten, taxibedrijven en fietsverhuur. En voor de langere termijn ook sectoren als bouwondernemingen en installatiebedrijven. Verder kunnen voorzieningen als zwembaden en musea alleen in stand worden gehouden door medegebruik van de toeristen.

 • Basisonderwijs 11 mei weer van start

  (24-04-2020)

  Directie en leerkrachten van De Jutter zijn heel blij dat de school weer open kan, maar met het oog op de veiligheid van leerlingen en het personeel zijn daar wel veel voorwaarden aan verbonden. Ouders hebben een uitgebreide brief ontvangen over maatregelen en lestijden. Ter informatie voor alle inwoners van Vlieland de belangrijkste maatregelen op een rij:

 • Bericht van burgemeester Tineke Schokker

  (24-04-2020)

  De zucht van Rutte

  Meer dan 7,5 miljoen mensen keken dinsdagavond naar de persconferentie van minister-president Rutte. Dat waren er meer dan die er destijds naar het huwelijk van onze koning en koningin keken. Wat had ik graag gewild dat het dinsdagavond om een dergelijke mooie gebeurtenis was gegaan waarvoor we met z’n allen voor de tv zaten.

 • Aan de Vlielandse jeugd

  (24-04-2020)

  Veel maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn tot en met 19 mei verlengd. Wat wel weer kan is dat kinderen en jeugd vanaf 29 april weer georganiseerd kunnen sporten in de buitenlucht. Voor de jeugd van 13-18 jaar onder voorwaarden, waaronder de 1,5 m afstand en alleen onder begeleiding.

 • Steffie

  (22-04-2020)

  Op de website www.steffie.nl worden moeilijke onderwerpen op een makkelijke manier uitgelegd. Ook over het onderwerp corona heeft Steffie nu een video met duidelijke uitleg gemaakt. Deze is te zien op corona.steffie.nl.

  De website is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksoverheid.

 • Maatregelen corona verlengd

  (21-04-2020)

  Uit de persconferentie van het kabinet op 21 april blijkt dat de meeste maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan worden verlengd tot en met 19 mei. Wel gaan de kinderopvang en de basisscholen weer open na de meivakantie en krijgen kinderen onder de 12 jaar meer mogelijkheden om te sporten. Voor de volledige stand van zaken rond de maatregelen van het Rijk klik op de volgende link:

  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/04/21/maatregelen-corona-verlengd

 • Rookverbod van kracht

  (16-04-2020)

  Het college van burgemeester en wethouders heeft op grond van artikel 2:18 van de Algemene Plaatselijke Verordening Vlieland (APV 2011) een rookverbod ingesteld vanaf zaterdag 18 april 2020. Dit in verband met de droogte van de afgelopen periode en de te verwachten droogte voor de komende tijd. Het verbod geldt vooralsnog voor onbepaalde tijd.

 • Nationale Bijentelling voor thuis

  (09-04-2020)

  Op zaterdag 18 april en zondag 19 april vindt de jaarlijkse Nationale Bijentelling plaats. Omrin, sinds februari 2019 aangesloten bij het Bijenpact van Silence of the Bees, organiseert en faciliteert een bijentelling voor het hele gezin in eigen tuin. Een leuke buitenactiviteit voor jong en oud, zonder contact met anderen te hebben.

 • Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Fryslân verlengd

  (06-04-2020)

  De Voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân maakt bekend dat de “Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Fryslân van 2 april 2020” is vastgesteld. De noodverordening treedt onmiddellijk na bekendmaking in werking.
  De verordening is hier terug te lezen.

  Meer informatie vindt u op de website van de Veiligheidsregio Fryslân en op www.overheid.nl onder het kopje lokale wet- en regelgeving.

 • Bericht van de Uiterton

  (03-04-2020)

  Binnen de Uiterton gaat het goed. De bewoners genieten ondanks alles van de aandacht die ze krijgen via Facebook en kaartjes en van al het lekkers.

  Afgelopen dinsdag, met prachtig weer, heeft Sjoerd voor de Uiterton opgetreden! Niet alleen de bewoners hebben hiervan genoten, het optreden werd ook live op Facebook uitgezonden en er waren 100 volgers.

 • Bericht van Rederij Doeksen

  (03-04-2020)

  In aansluiting op de mededelingen van het kabinet op dinsdag 31 maart, verlengt Rederij Doeksen de eerder genomen maatregelen n.a.v. de coronacrisis tot en met 28 april. Alle maatregelen die zijn getroffen zijn raadpleegbaar op www.rederij-doeksen.nl/corona.

 • Ook goed nieuws

  (03-04-2020)

  Afgelopen weken is wel gebleken hoe inventief, medelevend en behulpzaam de Vlielanders zijn. Er ontstaan allerlei leuke acties en initiatieven om met elkaar deze crisis zo goed mogelijk door te komen.

  Een kleine greep hieruit:

 • Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Fryslân 26 maart 2020

  (27-03-2020)

  Op 26 maart 2020 is een nieuwe noodverordening door de voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân vastgesteld. Met deze noodverordening wordt uitvoering gegeven aan de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus die de afgelopen periode door het kabinet zijn afgekondigd. Door de voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân zijn onder meer de politie en toezichthouders van de gemeente aangewezen als diegenen die belast zijn met het toezicht op de naleving van de noodverordening. 
  De formele bekendmaking  en de tekst van de verordening en het aanwijzingsbesluit zijn hier terug te vinden.

 • Update rond coronavirus (6)

  (26-03-2020)

  Op 23 maart heeft het kabinet verregaande maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. Voorkomen dat veel mensen ziek worden en de zorg overbelast wordt heeft nu bij iedereen de hoogste prioriteit.

  Helaas heeft dit grote gevolgen voor ondernemers en ZZP’ers maar ook voor burgers die inkomsten missen en daardoor in de financiële problemen komen. Naast de zorgen over de gezondheid van familie en bekenden brengt dit ook nog eens financiële zorgen met zich mee.

  Het college van B&W heeft daarom besloten de volgende maatregelen te nemen met de intentie iedereen maximaal te ondersteunen en de ergste financiële klappen op te vangen.

 • Digitale loket van BZF geopend

  (25-03-2020)

  Loket geopend voor Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

  Vanaf woensdag 25 maart is het digitale loket van BZF geopend zodat ondernemers bij BZF terecht kunnen voor een voorschot op basis van de Tozo-regeling.

 • Zorg voor ouderen op Vlieland

  (25-03-2020)

  Op initiatief van de gemeente, VESV en Kwadrantgroep zijn oudere bewoners gebeld om te vragen hoe het met ze gaat en of ze iets nodig hebben. Het telefoontje is heel positief ontvangen. Op dit moment hebben de meesten nog geen extra hulp nodig en kunnen ze nog altijd terugvallen op hun dagelijkse routine en directe netwerk.

 • Bericht van de Uiterton

  (25-03-2020)

  Het gaat op dit moment goed met de zeven bewoners in De Uiterton. Ze moesten in het begin wel wennen aan de situatie. Inmiddels is de binnentuin door een paar vrijwilligers weer ingericht zodat de bewoners daar nu naar buiten kunnen om te genieten van het mooie weer.

 • Thuisonderwijs Vlielandse kinderen

  (25-03-2020)

  Het thuisonderwijs op de Jutter is inmiddels georganiseerd en de directie en leerkrachten zijn enorm trots op de inzet van leerlingen en ouders. 
  En wij als gemeente op de inzet van directie en leerkrachten om dit in zo’n korte tijd mogelijk te maken.

 • Dagelijks interview Veiligheidsregio

  (25-03-2020)

  Dagelijks geven Margreet de Graaf (directeur Publieke Gezondheid) en Wim Kleinhuis (Algemeen directeur) of een IZB-arts (Infectiebestrijding) een interview op Omrop Fryslân. Om 12.00 uur is het eerste interview te horen op de radio. Om 17.00 uur is het interview op TV. (17.30 radio)

 • Aangescherpte maatregelen per 23 maart

  (25-03-2020)

  De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Trailers en aanhangers

  (20-03-2020)

  Vorig jaar heeft de gemeente een aantal malen een opruim acties gehouden betreffende stalling trailers en aanhangers in het dorp en bedrijventerrein. Het aantal gestalde aanhangers loopt weer op, daarom een herhaalde oproep om de aanhangers weg te halen.
  In de bebouwde kom en op het bedrijventerrein geldt een parkeerverbod.

 • Update rond coronavirus

  (20-03-2020)

  UPDATE NR 4 VRIJDAG 20 MAART 2020

  Donderdag 19 maart is er geen update verschenen omdat er niet voor Vlieland specifiek nieuws te melden was. Vanaf nu publiceren we niet dagelijks een update maar alleen als er nieuws te melden is.

  Wijziging afvalinzameling

  Vanwege een veel geringer aanbod van (bedrijfs-)afval worden de tijden waarop het afval wordt ingezameld vooralsnog gewijzigd en geconcentreerd op één dag, namelijk op de donderdag. Mocht u buiten het dorp wonen dan kan het zijn dat uw afvalcontainer pas de volgende ochtend geleegd wordt.

 • Dagelijkse update rond coronavirus

  (17-03-2020)

  Update d.d. 17 maart vanuit de gemeente Vlieland inzake de gevolgen van het coronavirus.

  Grip 4
  Vanwege de crisis door de besmettingen met het coronavirus is er opgeschaald naar Grip4, een crisis die meerdere gemeenten treft. Dat betekent dat de Veiligheidsregio, alle gemeenten, politie, alle zorgorganisaties gebundeld in de GHOR, en de GGD intensief samenwerken om de belangrijkste informatie uit te wisselen en de crisis aan te pakken. Alle Friese burgemeesters werken binnen de crisisorganisatie ook samen om de bestrijding van de crisis aan te sturen. Daarmee kunnen ze alle bewoners effectiever ondersteunen. De voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân, de heer Sybrand Buma, heeft de leiding.

 • Noodverordening van kracht

  (17-03-2020)

  Op 16 maart 2020 is een noodverordening door de voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân vastgesteld. Met deze noodverordening wordt uitvoering gegeven aan de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus die de afgelopen dagen door het kabinet zijn afgekondigd. Door de voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân zijn onder meer de politie en toezichthouders van de gemeente aangewezen als diegenen die belast zijn met het toezicht op de naleving van de noodverordening. 

 • Gastvrije eilanden in spagaat

  (17-03-2020)

  De burgemeesters van de Waddeneilanden roepen potentiële gasten op de komende weken zoveel mogelijk thuis te blijven. Alle horeca is immers gesloten, het gezamenlijk reizen op de boot wordt afgeraden en de medische voorzieningen op de eilanden moeten niet onnodig op de proef worden gesteld.

  Onze regering heeft afgelopen zondag  ingrijpende maatregelen afgekondigd, maatregelen die er voor moeten zorgen dat het corona-virus zich min of meer gecontroleerd verspreidt. Het doel van die maatregelen is  niet het stoppen van de verspreiding, maar het onder controle houden ervan.

 • Informatie over het coronavirus

  (14-03-2020)

  De gemeente krijgt dagelijks een update van de Veiligheidsregio Fryslan over de verspreiding van het coronavirus en de te nemen maatregelen. Ook is er contact met de Veiligheidsregio over de specifieke situatie van de Waddeneilanden en de veerverbindingen (actuele info op www.rederij-doeksen.nl). Op dit moment zijn er geen speciale maatregelen van kracht voor de Waddeneilanden.
  Natuurlijk gelden wel de op 12 maart door het Rijk afgekondigde maatregelen.

 • Informatie over het Coronavirus

  (28-02-2020)

  Het Coronavirus leek eerder nog erg ver weg maar heeft inmiddels Nederland bereikt. We vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent en weet waar u uw vragen kunt stellen.

  Binnen Friesland houdt GGD Fryslân de ontwikkeling goed in de gaten. Zij adviseert het volgende: bent u in een van de besmette gebieden geweest en heeft u koorts en luchtweg-klachten (zoals hoesten of kortademigheid)? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

 • Ontwerp bestemmingsplan ‘Oost-Vlieland - Boslaan 1-27’

  (22-11-2019)

  Overeenkomstig artikel 3.8.1. van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) maken burgemeester en wethouders van de gemeente Vlieland bekend dat het ontwerp bestemmingsplan ‘Oost-Vlieland - Boslaan 1-27’ gedurende een termijn van zes weken voor een ieder ter inzage ligt.

  Dit ontwerp bestemmingsplan is een herziening van een gedeelte van het bestemmingsplan ’Vlieland Kom’ met het oog op de ontwikkeling van nieuwbouw op de locatie van de huidige Uiterton.

 • Gladheidbestrijding

  (15-11-2019)

  Het college van B&W heeft een nieuw gladheidsbestrijdingsplan 2019-2022 vastgesteld.

  De strooiroute is aangepast en er is rekening gehouden met de komst van de nieuwe zorgbuurt. Ook is de strooiroute versobert, alleen de doorgaande routes en knelpunten worden gestrooid omdat de gladheid op Vlieland meestal maar van korte duur is.

  De buitendienst van de gemeente rijdt voor de gladheidbestrijding altijd een vastgestelde route, dit zijn in eerste instantie de doorgaande wegen. Pas na aanhoudende gladheid worden de overige wegen gestrooid.

 • Behoud ouderenzorg op Vlieland door realisatie plan Boswijk

  (30-10-2019)

  Gemeente Vlieland en KwadrantGroep realiseren in 2020 gezamenlijk de woonbuurt Boswijk en behouden daarmee de ouderenzorg voor Vlieland. Woonbuurt Boswijk vervangt het verouderde woonzorgcentrum Uiterton. De gemeenteraad stemde maandag 28 oktober unaniem in met het plan: ‘een geweldige stap voor de leefbaarheid van Vlieland.’ KwadrantGroep had al eerder positief ingestemd.

 • wet- en regelgeving rond drone-gebruik in Nederland

  (24-05-2016)

  Drones zijn op afstand bestuurde, onbemande vliegtuigen of helikopters. De populariteit van drones groeit snel. De overheid wil ongelukken met drones zo veel mogelijk voorkomen. Zowel in de lucht als op de grond. Voor een bestuurder van een drone gelden daarom de volgende regels (Regeling modelvliegen (21/9/2015):

Archief