Bedankt

Dit item is verlopen op 20-01-2019.

In de nacht van 1 op 2 januari verloor het containerschip MSC Zoë als gevolg van slecht weer meer dan 290 containers in de Noordzee boven de Waddeneilanden. Toen de volgende ochtend duidelijk werd wat de omvangrijke gevolgen waren voor de eilanden en de Waddenzee, zijn veel mensen meteen in actie gekomen. Op Vlieland lag het Noordzeestrand over de gehele lengte van het eiland bezaaid met aangespoelde goederen en plastic verpakkings-materiaal. Door de enorme inzet van vrijwilligers van de KNRM, brandweer/hulpverlening, medewerkers van Defensie, van Staatsbosbeheer en van de gemeente, bewoners en gasten was alles echter binnen een paar dagen opgeruimd.

Op elk van de Waddeneilanden is permanent een CoWa ingesteld, een Coördinatieteam Waddeneilanden. Dit is een overlegstructuur waarin bij een incident de samenwerking tussen de diverse overheden en hulpdiensten wordt gecoördineerd. Hierin zijn vertegenwoordigd de gemeente, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Defensie, KNRM, brandweer en politie.

Het CoWa van Vlieland wil alle vrijwilligers die hebben meegeholpen bij het opruimen van het Vlielandse strand en ook alle ondernemers en anderen die hier op welke wijze dan ook aan hebben bijgedragen, van harte bedanken voor hun hulp! Zonder hun geweldige inzet had de schade aan de natuur nog veel groter kunnen zijn.