Bericht van burgemeester Tineke Schokker ( 30 mei 2020)

Beste mensen,

Zoals één van onze ondernemers van de week tegen me zei: ‘Het wordt weer wat normaler, er is wat reuring en we krijgen wat meer mensen in de winkels. Maar je weet ook dat we nog steeds voorzichtig moeten zijn’. Er komen zo langzamerhand wat meer toeristen en iedereen is bezig met maatregelen om zijn of haar onderneming corona-proof te maken en te houden.

Datzelfde geldt ook voor de openbare ruimte. En dat is best een uitdaging, maar we werken er met z’n allen hard aan. Bij de veerterminal en op het havenplein is een hele nieuwe indeling gemaakt met een route voor de passagiers zodat het voor iedereen goed mogelijk is de 1,5m afstand te bewaren. Tijdens het Hemelvaartweekend bleek dat al behoorlijk goed te werken.

Rederij Doeksen heeft zich ingespannen om meer capaciteit te regelen in de vorm van extra schepen met bemanning. Omdat alles moet voldoen aan de regelgeving voor de ‘zoute veren’ duurde dat even, maar gisteren werd gepubliceerd dat er drie schepen bijkomen: de ‘oude’ Friesland, de Regina Andrea en de zeesleepboot Holland. En ook die schepen moeten aangepast worden aan de corona-maatregelen.

En dan, als alles goed gaat, op pinkstermaandag 1 juni (vanaf 12.00 uur) weer een stapje in de versoepeling van de maatregelen. Restaurants, café’s en bioscopen mogen weer gasten ontvangen met een maximum van 30 personen. En terrassen mogen weer open. Het voortgezet onderwijs mag weer aan de slag en er mogen weer bezoekers naar musea. Alles natuurlijk binnen de (basis)regels die van toepassing zijn.

Wat we met elkaar ook merken is dat hoe meer de regels versoepeld worden hoe ingewikkelder het wordt. Als er niets mag is het heel duidelijk. Maar nu, met het stapsgewijs versoepelen, komen er steeds meer vragen over hoe een regel precies bedoeld is. Want die regels blijven belangrijk omdat de gezondheid van een ieder prioriteit 1 is. Covid-19 is geen virus om mee te spotten. En dat tekent precies de spagaat waar we nog steeds in zitten. Zeker hier op Vlieland, waar de hele economie drijft op toerisme. En je natuurlijk vooral graag wilt dat niemand te maken krijgt met deze akelige ziekte.

Maar nu ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ veranderd is in ‘vermijd drukte’ kunnen we weer genieten van ons prachtige eiland. En Vlieland zou Vlieland niet zijn als er niet al iemand een drukte-app naar Vlieland had gehaald, die hier ook al wordt uitgeprobeerd. Als het goed werkt en zoveel mogelijk mensen die app gaan gebruiken wordt het ons makkelijk gemaakt om de drukte te vermijden. Kortom, we doen er alles aan om het zo goed mogelijk te regelen, met veel dank aan de inzet van alle betrokkenen.

Ik wens iedereen goede Pinksterdagen. En laten we vooral oog voor elkaar houden, zodat niemand vereenzaamt of anderszins tussen wal en schip raakt.

Burgemeester Tineke Schokker