Bericht van wethouder Dick Visser (28 augustus 2020)

Beste Vlielanders,

Nu het seizoen al aardig op zijn eind loopt en het weer wat rustiger begint te worden, kunnen we voorzichtig terugkijken op een redelijk goed verlopen vakantieperiode.

Ondanks dat er door de huisartsen veel getest is op besmetting met het coronavirus hebben we tot nu toe één positief testresultaat. Vanmorgen werd mij nog gevraagd waarom hier niet meer over bekendgemaakt wordt. Ten eerste is de communicatie hierover de verantwoordelijkheid van de GGD en zijn we als gemeente ook afhankelijk van de informatie die we van hen krijgen.

Daarnaast moeten we natuurlijk heel zorgvuldig omgaan met de privacy van de gast maar ook met die van de logiesverstrekker.

De GGD is onmiddellijk met een bron- en contact-onderzoek gestart en heeft direct contact opgenomen met diegenen die met de besmette persoon in aanraking geweest kunnen zijn. Voor iedereen die geen bericht heeft gehad geldt dan ook “geen bericht goed bericht”. Op deze manier is de privacy gewaarborgd en blijft de schade voor iedereen beperkt.

De coronamaatregelen voor de Dorpsstraat hebben we, gezien de weersverwachting, niet op 1 september maar al afgelopen woensdag beëindigd. De ‘dorpshosts’ zijn inmiddels vertrokken en de fietsenrekken en dranghekken worden opgeruimd. Ik wil de hosten graag bedanken voor hun inzet! En vooral ook voor het feit dat iedereen dit heeft volgehouden want ze werden niet altijd op een vriendelijke manier aangesproken.

De maatregel ‘fietsenvrije Dorpsstraat’ heeft veel positieve reacties van eilanders en gasten opgeleverd maar er blijven natuurlijk ook tegenstanders. Om dit goed in beeld te brengen zullen we in het najaar een evaluatie houden.

Hoewel de situatie op Vlieland tijdens het zomerseizoen goed is verlopen mogen we nu niet denken dat het allemaal wel los zal lopen en dat we de maatregelen wel wat ruimer kunnen nemen. Landelijk zijn de maatregelen aangescherpt en ook op Vlieland zullen we daaraan moeten voldoen.

Dick Visser

Wethouder