Bericht van wethouder Dick Visser

Beste Vlielanders,

Terwijl ik dit schrijf is het donderdag, de dag na de toespraak van premier Rutte waarin versoepeling van de maatregelen afgekondigd werden.

Dat betekent voor ons als eiland dat er weer een lichtpuntje aan de horizon is. Hotels waren al voorzichtig weer open gegaan, huisjes werden al weer meer bezet en binnenkort zullen daar ook een deel van de camping en jachthaven bij komen. Voorlopig zal dit een deel zijn omdat sanitairgebouwen nog dicht blijven en er dus privé sanitair in de tent of boot moet zijn.

Ook de 1,5 meter maatregel blijft van kracht en dus zullen we vooral ook de openbare ruimte op een andere manier moeten inrichten en gaan gebruiken.

Als we dan met deze maatregelen naar de toekomst kijken zien we dat we deze zomer maximaal  ongeveer 4000 gasten op ons eiland kunnen hebben waar dat er normaal ongeveer 9000 zijn. De zwakste schakel in de 1,5 meter economie bepaalt de uiteindelijke capaciteit en dat lijkt de Dorpsstraat te zijn. Hoe kunnen we de Dorpsstraat zo inrichten dat er voldoende ruimte is voor Vlielanders, gasten, terrassen en winkels?

Om hier invulling aan te geven hebben we Bas Dijkstra ingehuurd. Bas zal samen met de ondernemers maar ook met u als bewoners en inwoners gaan werken aan een optimale inrichting waarbij eenieder op een zo veilig mogelijke manier van de Dorpsstraat gebruik kan maken.

Ook de bootverbinding is nog een aandachtspunt.  De capaciteit zal beperkt blijven en er zullen mondkapjes aan boord gedragen moeten worden. Het lijkt er echter op dat we op drukke dagen nog te weinig ruimte hebben en daar is het college over in gesprek met de rederij.

De terugkeer naar een nieuwe maatschappij onder de coronamaatregelen brengt ook voor Vlieland grote uitdagingen met zich mee. Hoe vinden we de balans tussen gezondheidsrisico’s en een gezonde economie? Beide zijn nodig om een leefbaar eiland te houden waarbij we ook proberen alle voorzieningen in stand te houden.

Deze uitdaging gaan we komende weken aan en we vertrouwen erop dat we dit samen als eilanders goed en naar ieders zin in weten te vullen.

Dick Visser

Wethouder