Bericht van wethouder Elsje de Ruijter (13 juni 2020)

Lieve mensen,

Steeds meer mensen lijken hun geduld een beetje te verliezen. Ze worden iets nonchalanter als het gaat om het navolgen van de maatregelen tegen corona. Aan de wal is zelfs met auto’s een Elfstedentocht gereden als protest tegen de social distancing. Hoewel ik best begrijp dat mensen zo langzamerhand de maatregelen een beetje beu zijn, vind ik dat je de naam van de tocht aller tochten niet voor zo’n actie mag misbruiken.

De maatregelen waren vanaf het begin natuurlijk zeer zwaar voor een groep die bij uitstek leeft van de sociale contacten: de jeugd. Juist op een leeftijd dat je vrienden maakt en relaties aangaat, word je ineens geconfronteerd met 1,5 meter maatregelen. Terwijl je nu net het liefst zoveel mogelijk tegen elkaar aanhangt en echt fysiek contact hebt. Dat jongeren daardoor een beetje van slag zijn en prikkelbaar is dan niet echt verwonderlijk.

Deze crisis is voor jongeren niet alleen een sociale crisis. Oplopende werkloosheid verslechtert ook hun toekomstige entree op de arbeidsmarkt. Veel jongeren die nu een opleiding volgen zullen betwijfelen of ze ooit nog een baan zullen krijgen in hun vakgebied. Jongeren die nu al een baan hebben, vragen zich af of ze die baan kunnen behouden en wat hun loopbaanperspectieven zijn. Dat veroorzaakt onzekerheid. Sommige jongeren blijken zich daardoor echt ongelukkig te voelen of ervaren stress.

Als gemeente willen we natuurlijk niet dat onze jongeren tussen wal en schip terecht komen. Daarom wil ik de komende periode in gesprek met jongeren gaan. Ik wil weten hoe zij tegen hun toekomst aankijken. En ik wil weten wat de gemeente daarin voor hen kan betekenen. Want ‘de jeugd heeft de toekomst’, wordt heel terecht gezegd, en die toekomst moet ook op Vlieland liggen.

Over de manier waarop we in gesprek gaan denk ik nog na. Suggesties zijn welkom, vooral van jongeren zelf! Stuur me een mail op e.deruijter@vlieland.nl.

En blijf ze nog even volhouden, die maatregelen. We sparen er levens mee.

Elsje de Ruijter

Wethouder Jeugd, Welzijn en Volksgezondheid