Bericht van wethouder Elsje de Ruijter (16 mei 2020)

Lieve mensen,

Wie het nieuws volgt, zou soms bijna denken dat er alleen nog maar corona is. Alles staat op een of andere manier in een corona-schijnwerper. Dat is ook heel logisch, want alles hangt met elkaar samen. Toch zijn er ook zaken die minder belicht worden. Zaken die we wel belangrijk vinden, maar die even in een donker hoekje zijn komen te liggen.

De deur staat echter op een kier. De boodschap van de regering is nu ‘Vermijd drukte’. We krijgen dus meer bewegingsruimte, hoewel nog steeds in die cirkel van 2x anderhalvemeter. En we krijgen langzaam dus weer aandacht voor andere zaken.

Eén van die zaken is duurzaamheid. Alles wat al in de planning zat op dat gebied gaat door. Maar aan echt nieuwe initiatieven zijn we nauwelijks toegekomen. Toch moest ik aan duurzaamheid denken toen ik de eerste doos in handen kreeg waarin mijn avondmaaltijd zat. Besteld hier op Vlieland en thuisbezorgd. Een prachtig initiatief, dat veel ondernemers hebben omarmd. Zo kunnen ze op een creatieve wijze hun keuken en hun personeel inzetten.

En zo’n bezorg- of afhaalservice kun je natuurlijk zo duurzaam maken als je wilt. Ook daarin kun je je creativiteit kwijt. Het hoeft niet eens duurder te zijn. En wie er goed over nadenkt, kan een steentje bijdragen aan het terugdringen van afval en onnodige vervoersbewegingen. Vooral als het bezorgen en afhalen van voedsel gemeengoed gaat worden, is het goed eens stil te staan bij het effect op onze directe omgeving.

Afgelopen voorjaar heb ik met studenten van NHL Stenden, de hogeschool in Leeuwarden, gekeken naar manieren om op Vlieland de hoeveelheid afval te beperken. Ik wist toen nog niet hoe actueel dit onderwerp zou worden. Wie had toen gedacht dat we niet meer in restaurants maaltijden zouden kunnen eten, die gewoon rechtstreeks uit pannen op echte borden werden geserveerd? De omweg via bakjes, potjes en zakjes levert extra afval op. En dat willen we juist verminderen!

Daarom juich ik het gebruik van materiaal dat opnieuw gebruikt wordt toe. Dus papieren bakjes en zakjes die na gebruik in de papierbak kunnen. Geen overbodige toevoegingen als drinkwater in plastic flesjes. Gelukkig behoort het Vlielandse drinkwater tot het lekkerste van het land!  Dus kom, ondernemers en bewoners, probeer de afvalhoop zo klein mogelijk te houden en scheid zoveel mogelijk afval als je kunt. Haal je maaltijd liever af, lopend of op de fiets. En laat hem anders bezorgen met een transportfiets.

Laten we elkaar, onze ondernemers en onze directe omgeving steunen. Smakelijk eten allemaal!