Bericht van wethouder Elsje de Ruijter (3 oktober 2020)

Lieve mensen,

Afgelopen week kregen we bericht van de Veiligheidsregio dat op Vlieland een inwoner besmet is met COVID-19. Dat was schrikken! Tegelijkertijd realiseren we ons maar al te goed dat we niet in een geïsoleerde omgeving leven – en gelukkig maar. Onze bedrijvigheid gaat door, ondanks de beperkingen die de aanwezigheid van het virus iedereen oplegt. Er reizen gasten en werklui naar en van Vlieland, maar ook wij inwoners zelf reizen naar de wal en weer terug.

Het bleef niet bij deze ene melding. Ook andere inwoners bleken besmet. Zij hadden het virus echter niet op Vlieland opgelopen. Dat leek ons een geruststelling en daarom hebben we dat aan u gemeld. Dat hebben we via de sociale media gedaan. En we hebben een bericht op onze website geplaatst. We houden ons daarbij aan de wet en hebben oog voor de privacy van de betrokkenen.

Momenteel zien we ook landelijk een stijging van het aantal besmette personen. Dat komt niet alleen doordat er meer wordt getest. Het percentage geteste personen dat besmet blijkt is ook hoger. Het aantal ziekenhuis-opnames neemt weer toe. En dat maakt ons allemaal bezorgd. Daarom zijn er door de rijksoverheid strengere maatregelen ingesteld. Dat betekent nogal wat voor ondernemers en inwoners. Weer vaker thuiswerken, dringend advies tot het dragen van mondkapjes, bezoek in eigen woning of tuin beperken tot drie personen zijn daar voorbeelden van. Het wordt steeds moeilijker om met elkaar in contact te blijven. Volgende week is de Week tegen Eenzaamheid. In deze tijden belangrijker dan ooit.

Tegelijkertijd moeten we er alles aan doen om het aantal besmettingen niet te laten toenemen. Daarom herhaal ik hier wat onze burgemeester Tineke Schokker onlangs zei: “Voor onze inwoners en gasten is het zaak dat verdere verspreiding op het eiland voorkomen wordt. Daarom is het ontzettend belangrijk dat we ons allemaal aan de anderhalve meter afstand blijven houden! Maar ook aan de andere maatregelen: vermijd drukte, was zo vaak mogelijk uw handen en houd u aan de richtlijnen in de horeca en op de veerboot.”

We kunnen alleen samen dit virus stoppen. Ik hoop dat u allen gezond blijft en dat de patiënten snel weer herstellen.

Elsje de Ruijter, wethouder