Bericht van wethouder Elsje de Ruijter

Lieve mensen,

U maakt zich ongerust. Dat begrijpen we. Uw signalen nemen we zeer serieus. Als het binnen onze mogelijkheden ligt, doen we er iets mee. Is iemand anders daarvoor verantwoordelijk, dan nemen we het mee in een gesprek. Ambtenaren en college hebben bijna dagelijks contact met ondernemers, rederij, school, sportcentrum, huisartsen.

De richtlijn is nog steeds “Blijf zoveel mogelijk thuis”. Daar houden we ons zoveel als mogelijk aan. Maar mensen laten zich niet allemaal als makke schapen in een hok opsluiten. En als ze zich niet aan de richtlijn houden, kunnen we ze niet tegenhouden bij de boot. We moeten er samen met de rederij wel voor zorgen dat op de boot en in de terminals geen gevaarlijke situaties ontstaan. Daarover blijven we met de rederij in gesprek. In de Dorpsstraat moet voldoende ruimte blijven om elkaar te passeren. Er moet misschien meer besteld en bezorgd worden om de drukte in winkels te voorkomen. Ook daarover zijn we in gesprek. Al die gesprekken verlopen in goede harmonie. Iedereen is van goede wil.

We doen dat met oog voor úw veiligheid en die van onze gasten. De anderhalve meter die we afstand moeten houden, moet overal toegepast kunnen worden. Die anderhalve meter is in combinatie met de andere maatregelen (nies in je elleboog, bij ziekteverschijnselen thuis blijven etc.) dat wat we kunnen doen om te verspreiding van het virus te remmen. Gelukkig nemen veel ondernemers de maatregelen heel serieus en hebben ze zelf al oplossingen bedacht.

Dat alles niet van de ene op de andere dag geregeld is, is logisch. Voor iedereen is deze situatie nieuw. En met elke verandering of versoepeling duiken er weer nieuwe uitdagingen op. Oplossingen zijn niet meteen gevonden. Er wordt gekeken wat elders gebeurt, er worden voorstellen gedaan, er wordt uitgeprobeerd of iets werkt. En als er dan een oplossing gevonden is, moet dat worden uitgevoerd. Soms moeten er ook nog materialen gekocht worden, waar veel vraag naar blijkt te zijn. De leveranciers van (tijdelijke) apparaten om je handen te kunnen wassen doen bijvoorbeeld goede zaken. En die van plexiglazen schermen.

U mag ervan uitgaan dat wij nu alles doen met de gezondheid van onze inwoners in gedachten en tegelijkertijd met oog voor onze ondernemers. Ik hoop u een beetje gerust te stellen. Dit is een vreemde situatie, die veel onzekerheid brengt. Voor ons allemaal. Bent u bang voor uw eigen gezondheid, volg dan het advies van de premier: “Blijf zoveel mogelijk thuis”. Hebt u gezondheidsklachten, ook van heel andere aard, neem dan contact op met de huisarts.

Ik wens u veel sterkte de komende tijd. Heb oog voor elkaar!

Elsje de Ruijter

wethouder