Gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Vlieland

Dit item is verlopen op 25-10-2019.

Vindingrijke en inspirerende leider die van alle markten thuis is, perfect in het team past en zelf enthousiast meewerkt.

Wat Vlieland is

Vlieland is voor 220.000 bezoekers per jaar vooral een prachtig Waddeneiland. Om te recreëren, om bij te tanken of om van de natuur te genieten. Maar Vlieland is ook een gemeenschap van ruim 1100 inwoners, tientallen bedrijven en met voorzieningen als een school, musea en sportcomplex. Vlieland is een gemeente, met een bescheiden ambtelijk apparaat dat op betrokken, deskundige en vindingrijke wijze alle taken uitoefent die bij een lokale overheid horen.

Voor die organisatie zoeken we een gemeentesecretaris / algemeen directeur. Die het niet alleen prettig vindt om op een eiland te wonen. Maar daar samen met Burgemeester en Wethouders, raad en de ambtelijke collega’s op inspirerende wijze verder bouwt aan een schone en leefbare toekomst voor een bevolking van alle leeftijden. Waar al die duizenden toeristen van harte welkom zijn en blijven.

Waar we voor staan
Het college bestaat naast de burgemeester uit twee wethouders die samen het collegeakkoord Balans in Leefbaarheid van Nieuw Liberaal Vlieland en GroenWit uitvoeren. Het akkoord weerspiegelt de inzet om de komende jaren een aantrekkelijk eiland te blijven voor alle leeftijdsgroepen. Dat is geen vanzelfsprekendheid. Want de schaal van het eiland en de afstand tot de buren zorgen voor hun eigen dynamiek, bijvoorbeeld als het gaat om de toekomst van de school en de ouderenzorg.

Tegelijk werkt Vlieland aan een schone toekomst. Met als streven om volgend jaar al CO2-neutraal te zijn. Een nieuwe woonwijk brengt de eilander woningmarkt in beweging, een nieuwe zorgwijk vervangt het huidige verzorgingshuis. De bereikbaarheid van het eiland blijft om aandacht vragen. De eilander economie leunt op het toerisme. Staatsbosbeheer is als grootgrondbezitter een belangrijke partner.

De gemeente wil in de Vlielander gemeenschap de verbindende schakel zijn die de rode draad bewaakt: dat leefbare eiland voor alle generaties en bezoekers. Het betekent dat de gemeente soms processen begeleidt maar soms ook het initiatief neemt om grote stappen te maken.

Dit gebeurt met een ambtelijk apparaat van nog geen dertig mensen. Zij zijn de betrokken plannenmakers, adviseurs, handhavers, vuilnisophalers, baliemedewerkers en nog veel meer. Ze zijn vindingrijk door samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere eilanden of met gemeenten aan de vaste wal, nodig om taken te kunnen uitvoeren. Ze zijn zelfstandig en deskundig, maar als er een collega wegvalt, blijkt de kwetsbaarheid van de organisatie.

Wat we van je verwachten
Als nieuwe gemeentesecretaris en algemeen directeur heb je er plezier in om te zorgen dat de gemeente met zo’n relatief kleine club zo’n voorname rol in en voor de Vlielander gemeenschap kan blijven spelen. Je ziet de kwetsbaarheid van de organisatie niet als een probleem maar als een uitdaging. Samenwerken met de andere eilanden vind je van groot belang. Je kunt snel schakelen: er komen veel onderwerpen voorbij waarbij je voor de betrokken collega geregeld de enige sparringpartner bent. Door je brede ervaring in de overheidswereld en als leidinggevende, kun je al vanaf dag één bijspringen.

Uiteraard ben je de eerste adviseur en het klankbord van Burgemeester en Wethouders. Je zorgt dat de ambtelijke voorstellen daar op de juiste wijze op tafel komen en dat het college er een voldragen besluit over kan nemen. Je neemt met de burgemeester en de griffier deel aan het driehoeksoverleg om ook de informatiestroom richting gemeenteraad te bewaken.

Met de ondernemingsraad bouw je als WOR-bestuurder een constructieve en vertrouwenwekkende relatie op.

Een actieve houding is noodzakelijk. Je brengt naast een stel hersenen ook een paar handen mee, die je graag uit de mouwen steekt om onderwerpen verder te brengen.

Je hebt in de gaten hoe je de noodzakelijke samenwerkingsverbanden smeedt, onderhoudt en versterkt. Daarvoor kun je het netwerk inzetten dat je meeneemt.

Samen met de adjunct-directeur vorm je de directie en stuur je ieder een eigen team aan.
Je kent de specifieke voor- en nadelen van de eilander situatie. Die zorgen er voor dat je op het eiland gaat wonen, als dat al niet het geval is.

Je bent een allrounder, een kei in gemeentefinanciën maar ook iemand die collega’s leert om te gaan met werkdruk. Je bent er voor de collega’s op kantoor en uiteraard ook voor de buitendienst. Voor beide onderdelen rol je een toekomstvisie uit hoe zij de komende jaren het juiste werk met de juiste mensen kunnen blijven doen. Je brengt focus aan, in het werk, in de organisatie en in de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers.

Functie-eisen:
Academisch werk- en denkniveau
Minimaal vijf jaar ervaring als leidinggevende
Het gaat om een fulltime functie, beloning schaal 13 volgens de cao Gemeenten

Eigenschappen, competenties en rollen die we graag van je zien:

 • Aan- en doorpakker
 • Communicatief
 • Helikopterviewer
 • Klankbord
 • Knopendoorhakker
 • Politiek sensitief
 • Relativerend
 • Resultaatgericht
 • Stevige adviseur en strateeg
 • Teamspeler, -aanvoerder en -builder
 • Warme persoonlijkheid

Voor meer informatie en je sollicitatie:
Informatie bij Marcel de Jong, gemeentesecretaris a.i., 06 52071114
Je sollicitatie kan uiterlijk 24 oktober 2019 naar pieter.brameijer@leeuwarden.nl
Bij de gesprekken schuift Gert-Jan Jongkind van Bestman aan.