KPN NetwerkNL legt glasvezelnetwerk aan op Vlieland

Dit item is verlopen op 19-01-2020.

Vlieland eerste Waddeneiland met netwerk van de toekomst

KPN NetwerkNL start vanaf 6 januari 2020 met de aanleg van het glasvezelnetwerk in het dorp Oost-Vlieland. De uitrol van glasvezel op Vlieland is onderdeel van de ambitie van KPN om tot eind 2021 één miljoen extra huishoudens in Nederland van glasvezel te voorzien. Vlieland is hiermee het eerste Waddeneiland dat beschikking krijgt over het glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL.
 

Alle inwoners van Oost-Vlieland, inclusief de toekomstige bewoners van nieuwbouwprojecten De Zeester en Boswijk, krijgen de beschikking over het glasvezelnetwerk. In een eerder stadium is de glasvezelkabel al aan land gebracht. Vanaf januari 2020 vinden de werkzaamheden plaats om de glasvezelkabel daadwerkelijk tot in de woningen te brengen. “Deze werkzaamheden voeren wij straat voor straat uit. Na de graafwerkzaamheden en het aanleggen van de glasvezelkabels in de straat, sluiten we de woningen aan. Bewoners worden hierover van tevoren geïnformeerd en we spreken met de bewoners af wanneer we komen aansluiten. We verwachten de werkzaamheden voor de start van het toeristenseizoen af te ronden”, aldus Martin Waaijer, Projectmanager KPN NetwerkNL.

KPN legt glasvezel aan naar nieuwe woonwijken. Bij het maken van de plannen voor nieuwbouwprojecten De Zeester en Boswijk bleek dat het, gezien de ligging van de nieuwbouwwijk, voor de hand liggend om ook de bebouwde kom mee te nemen.

Elsje de Ruijter, wethouder openbare werken: “Dit hadden we niet voorzien, toen we besloten de woonwijken Zeester en Boswijk aan te gaan leggen. Door deze plannen zijn wij het eerste Waddeneiland dat gebruik kan gaan maken van glasvezel en daarmee van sneller internet. Dat is toch fantastisch?”

Voordelen van glasvezel

Glasvezel levert een breedbandaansluiting van de hoogste kwaliteit. Het is zeer stabiel, heeft een enorme capaciteit en de download- en uploadsnelheid zijn gelijk. Daarbij is glasvezel het meest duurzaam: over de glasvezelkabel gaat geen stroomsignaal maar een lichtsignaal en dat verbruikt veel minder elektriciteit dan andere kabels en netwerken. De komende jaren blijft de datagroei enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence. Deze ontwikkelingen worden allemaal mogelijk met glasvezel.

Meer informatie

Inwoners kunnen voor alle vragen over de aanleg, planning en voordelen van glasvezel van woensdag 8 t/m vrijdag 10 januari 2020 en vanaf dinsdag 14 januari elke dinsdag van 11.00 – 16.00 uur terecht in het glasvezelinformatiepunt in de Bibliotheek in De Jutter. Doe de postcodecheck op kpnnetwerk.nl en schrijf u in voor onze glasvezelupdates om op de hoogte te blijven van de werkzaamheden.