Nacht van de nacht

Dit item is verlopen op 31-10-2021.

Op zaterdag 30 oktober 2021 vindt de jaarlijkse Nacht van de Nacht plaats. Om aandacht te vragen voor de nadelige gevolgen van lichthinder en ook om de schoonheid van de nacht te benadrukken organiseren de Natuur- en Milieufederaties de “Nacht van de Nacht”. Op deze avond worden door heel Nederland activiteiten georganiseerd, zoals avondwandelingen.

In het donker wandelen prikkelt zintuigen die je normaal wat minder gebruikt. Het gevoel, de reuk en vooral het geluid maken een nachtelijke wandeling bijzonder. Je ontdekt tijdens een avondwandeling hoe mooi de nacht is.

Maar je ontdekt ook hoeveel licht er s’nachts in ons land, zelfs op Vlieland, te zien is. Nederland is één van de lichtste landen ter wereld. Denk aan de vele verlichte gebouwen, reclameborden en straatverlichting. Kan dat niet een beetje dimmen? Niet alleen is dat duurzaam en goedkoper. Duisternis hoort bij de natuur en is belangrijk voor de gezondheid van zowel mensen als dieren. Plekken waar het nog donker is ’s nachts, zoals in de duinen op Vlieland, moeten we daarom koesteren.

Op Vlieland organiseert De Noordwester de 'Nachtwachter excursie", start: zaterdag 30 oktober om 19.30. De excursie duurt anderhalf tot twee uur.

Opgeven kan bij De Noordwester.

Kosten: volwassenen €15, kinderen tot 12 jaar €10