Nederland in lockdown tot en met 19 januari

Nederland is vanaf dinsdag 15 december 2020 tot ten minste dinsdag 19 januari 2021 in de strengste lockdown tot nu toe. 

Dat maakte minister-president Mark Rutte maandagavond 14 december bekend. Onder andere musea en theaters, pretparken en dierentuinen, casino's en sauna's, zwembaden, accommodaties voor binnensport, horeca en horecavoorzieningen zijn dicht. Ook winkels zijn gesloten. Daarmee probeert het kabinet de contacten zo veel mogelijk te beperken. Supermarkten, bakkers, slagers en andere winkels waar levensmiddelen worden verkocht, kunnen wel openblijven, net als apotheken, drogisterijen en tankstations. Zie de complete lijst van winkels die wel open zijn. Contactberoepen zoals kappers en nagelstylisten zijn gesloten. Alleen medische contactberoepen, zoals tandartsen, fysiotherapeuten en verloskundigen, mogen hun werk uitvoeren. Bekijk de lijst met uitgezonderde contactberoepen.

Scholen in het basis- en voortgezet onderwijs, instellingen voor mbo, hbo en wo geven les op afstand. De kinderopvang is gesloten. Kinderen van ouders met een cruciaal beroep kunnen wel naar het basisonderwijs of de kinderopvang. Deze maatregelen gelden vanaf woensdag 16 december 2020 tot en met ten minste zondag 17 januari 2021. 

Thuiswerken blijft de norm, tenzij het echt niet anders kan. Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens de feestdagen. Ontvang per dag niet meer dan 2 gasten vanaf 13 jaar thuis. Op 24, 25 en 26 december geldt een uitzondering; dan mogen er maximaal 3 gasten per dag op bezoek komen, exclusief kinderen tot 13 jaar. Voor buiten geldt de groepsgrootte van maximaal 2 personen. Reis niet en boek geen reizen tot medio maart, tenzij strikt noodzakelijk. Volwassenen sporten alleen of met zijn twee├źn op minimaal 1,5 meter afstand, en alleen buiten. Kinderen tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.

Verder veranderen de basisregels niet. Blijf 1,5 meter afstand houden van mensen uit een ander huishouden, was vaak uw handen en blijf bij (milde) klachten altijd thuis en laat u testen. Het is belangrijk dat we ons allemaal aan deze adviezen houden. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat de lockdown zo kort mogelijk duurt. Meer informatie over de lockdown en een overzicht van alle maatregelen kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.