Onderzoek naar mogelijkheden 'Vlieland Academy"

In een dringende zoektocht naar horecapersoneel en geschikte woonruimte voor personeel, is er een onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor het starten van een Vlieland Academy. Met dit initiatief zouden ambitieuze leerlingen een MBO opleiding kunnen volgen in de richting van kok, gastvrouw/gastheer en praktijkervaring op kunnen doen bij bedrijven op het eiland. De Vlieland Adademy zou zich onderscheiden door de kleinschaligheid, de extra aandacht, de kwaliteit van het onderwijs en verder in een aantal andere ingrediënten. Het zou noodzakelijk zijn dat studenten van de opleiding op het eiland kunnen wonen. Aangezien er zoveel vacatures openstaan, zou elke leerling een baangarantie kunnen krijgen. Ook zou doorstroom naar vervolgopleidingen mogelijk zijn. In de opleiding zou vooralsnog plaats zijn voor 24 leerlingen.

Een dergelijk initiatief is al gerealiseerd op Texel, Ameland en Schiermonnikoog.

Om uit te zoeken of de doelstelling haalbaar is, is er een onderzoek gestart. De betrokken partijen zijn De Jutter, de OVV, de gemeente, ROC de Friese Poort en Stichting de Vliehorst.

Locatie

Een goede huisvesting voor de studenten is de grootste uitdaging. Het onderzoek richt zich op dit moment op de locatie van groepsverblijf de Vliehorst. Voor het voortbestaan van de Vliehorst, zou dit een mooie kans zijn. Voorwaarde is in elk geval dat ook de groepsverblijffunctie van het gebouw blijft bestaan.

Óf er mogelijkheden zijn en wát deze dan zijn, is onderdeel van het onderzoek, evenals de financiële haalbaarheid.  Mocht er uit het haalbaarheidsonderzoek geconcludeerd worden dat er mogelijkheden zijn, dan gaan betrokken partijen uiteraard met de omwonenden en belanghebbenden hierover in gesprek.

Graag nodigen we binnenkort alle (horeca)bedrijven uit om hierover meer informatie te krijgen. We gaan graag met elkaar in gesprek om een goed beeld te krijgen van het eventuele aanbod van arbeidsplaatsen en de begeleiding van de studenten. De uitnodiging zal worden verstuurd zodra de coronaregels het toelaten.