Regelgeving vissen op zeebaars

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft ons geïnformeerd over de maatregelen rondom het vissen op zeebaars. Door de onderhandelingen (onder andere over visserij) tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk zijn de regels pas onlangs bekend.

Gerichte visserij op zeebaars met recreatief staand want niet toegestaan

Voor recreatief staand want geldt er een jaarrond verbod op het vangen en behouden van zeebaars. Een gerichte recreatieve visserij op zeebaars met staand want is niet toegestaan. Eventueel bijgevangen zeebaars mag niet worden behouden (en dus meegenomen).

Eilanders mogen wel blijven vissen met een staand wantnet. Wilt u dit doen? Dan bent u verplicht dit te melden bij de gemeente. Een melding is een jaar geldig en kunt u gemakkelijk online doen. Andere vissen mag u wel meenemen.

Visserij op zeebaars met hengel beperkt toegestaan

In de periode tot 30 november 2021 geldt een ‘bag limit’ van twee zeebaarzen per dag voor zeebaars gevangen met een hengel. Dit betekent dat er in die periode per sportvisser maximaal twee zeebaarzen per dag mogen worden meegenomen. Deze zeebaarzen moeten wel voldoen aan de gestelde minimummaat van 42 cm.

Tussen 1-31 december 2021 geldt een ‘catch-and-realease’. Gevangen zeebaars moet in de maand december dus worden teruggezet in hetzelfde water.

Melding verplicht

Wilt u vissen met een recreatief staand wantnet, dan bent u verplicht dit eenmaal per jaar te melden bij de gemeente. U kunt de melding eenvoudig online doen. Lees de voorwaarden op onze website.