Voetpad naar vuurtoren nu 'Liesbeth Listpad'

Het voetpad vanaf de rondweg om het dorp naar de vuurtoren op Vlieland is vernoemd naar de in 2020 overleden zangeres Liesbeth List.  Als eerbetoon aan de op Vlieland opgegroeide zangeres, besloot het college van burgemeester en wethouders de naam van dit pad te wijzigen van ‘Torenpad’ in “Liesbeth Listpad”.

Liesbeth List werd geboren als Elly Driessen op 12 december 1941 in Bandoeng, Nederlands Indië. Na de oorlog verloor zij haar moeder. Toen ze met haar vader en stiefmoeder in 1948 op vakantie was op Vlieland, werd ze door haar vader ter adoptie afgestaan aan het echtpaar Jaap en Marie List dat op Vlieland hotel Golfzang runde. Later werd vader List vuurtorenwachter.

Liesbeth had een gelukkige tijd op Vlieland. Op 18-jarige leeftijd vertrok ze echter naar Amsterdam om een opleiding te gaan volgen aan de modevakschool. In haar vrije tijd nam ze zangles. Nadat ze meegedaan had aan de televisietalentenjacht "Nieuwe Oogst" nam haar zangcarrière een vlucht. Ze boekte grote successen als zangeres, zowel nationaal als internationaal. Samen met Ramses Shaffy had ze de grote hit “Pastorale”. Voor haar muziek ontving ze onder andere vele gouden- en platina platen, twee Edisons en een Gouden Harp. Ook speelde Liesbeth rollen in films en musicals. Voor haar rol in de musical “Edith Piaf” ontving ze twee keer de John Kraaijkamp Musical Award.

In 2017 gaf Liesbeth List aan definitief te stoppen met optreden. In datzelfde jaar ging op 2 oktober “Liesbeth List, de musical” in première. Aan het eind van die maand kwam de biografie “Liesbeth List. De dochter van de vuurtorenwachter” uit.

Op 25 maart 2020 overleed Liesbeth List op 78-jarige leeftijd in haar slaap.

Liesbeth List is voor altijd onlosmakelijk met Vlieland verbonden en het is een passend en blijvend eerbetoon dat het pad naar de vuurtoren nu naar haar is vernoemd als “Liesbeth Listpad”. Zodra de coronamaatregelen het toelaten zal het straatnaambord worden geplaatst en op feestelijke wijze worden onthuld.