2 augustus 2023: Earth Overshoot Day

Op 2 augustus 2023 is het Earth Overshoot Day. Dit is de dag waarop de mensheid alle natuurlijke hulpbronnen die de Aarde in een jaar kan vernieuwen al heeft verbruikt.

Vanaf nu teren we dus de rest van het jaar op grondstoffen die eigenlijk voor toekomstige generaties bedoeld waren. Als iedereen zou leven zoals de Nederlanders dan zou deze dag voor 2023 zelfs al op 12 april zijn gevallen.

Maar we kunnen daar met zijn allen iets tegen doen! Ook jij kunt daar een steentje aan bijdragen, bijvoorbeeld door afval te verminderen, over te stappen op duurzame energie, minder spullen te kopen en als je dan toch iets moet kopen, bewust te kiezen voor duurzame producten. Minder met het vliegtuig reizen en minder of geen vlees eten scheelt ook enorm. Daarmee verklein je je ecologische voetafdruk (de ruimte en grondstoffen die je nodig hebt van de Aarde) en dan maak je echt het verschil!

Vorig jaar viel Earth Overshoot Day op 28 juli. Dit jaar hebben we de dag dus 5 dagen kunnen uitstellen. Het zijn maar een paar dagen maar vele kleine beetjes maken een groot geheel. We kunnen samen nóg meer het verschil gaan maken!

Kijk voor meer informatie op www.footprintnetwork.org/nederland/