Wat doet de gemeente Vlieland?
De belangrijkste instrumenten uit de Omgevingswet voor de gemeente zijn de Omgevingsvisie, Programma’s en het Omgevingsplan. In deze documenten regelen we wat we willen met onze leefomgeving, hoe we dat gaan uitvoeren en wat wel en niet mag. Dit bepalen we niet alleen, maar samen met inwoners, ondernemers en iedereen die daarover wil meepraten en meedenken.
De gemeente Vlieland heeft inmiddels een Omgevingsvisie. Bij het opstellen hiervan zijn inwoners zoveel mogelijk betrokken. Er is een enquête uitgezet, er zijn interviews gehouden, de leerlingen van de school zijn erbij betrokken en er hebben diverse gesprekken met inwoners en stakeholders plaatsgevonden.
Daarnaast is als ervaring uit het traject voor de Omgevingsvisie een participatiebeleid opgesteld. Dat participatiebeleid schrijft voor op welke wijze de gemeente haar inwoners gaat betrekken bij het opstellen van haar instrumenten en het dynamisch houden daarvan. In het beleid staat ook wat aan participatie wordt verwacht van initiatiefnemers bij voorgenomen activiteiten. U kunt het participatiebeleid onderaan deze pagina als pdf-document downloaden.
De gemeente Vlieland is begonnen met het opstellen van het Omgevingsplan. Onderdeel van dat plan zijn een nieuw Kwaliteitsdocument (vervanging van de Welstandsnota) en archeologische en cultuurhistorische waardenkaarten. Bij al deze stappen betrekken we deskundigen, bewoners en ondernemers om tot een instrument te komen dat voldoet aan de wensen die zijn uitgesproken in de enquête die gehouden is bij de Omgevingsvisie.
De gemeente bereidt tevens een aantal Programma’s voor: wonen, biodiversiteit in de bebouwde omgeving, recreatie en toerisme, e.d. De Omgevingsvisie moet de ruimte bieden voor het opstellen van Programma’s.
Tot slot bereidt de gemeente zich voor op de veranderingen die nodig zijn om straks vergunningen te kunnen verlenen, de dienstverlening op een hoog en bereikbaar niveau te houden, de digitale systemen op orde te hebben en te kunnen werken met de Omgevingswet.