Van alle Waddeneilanden ligt Vlieland het verste weg van het vaste land. Je laat je auto en je zorgen achter in Harlingen als je de boot opstapt. Ruim anderhalf uur later meert de boot aan bij het enige dorp van het eiland, Oost-Vlieland, en je waant je meteen in een heel andere wereld.

Vanaf de boot sta je meteen in het dorp Oost-Vlieland, het enige dorp op het eiland. Vroeger was er nog een dorp, West-Vlieland, wat destijds welvarender was dan Oost-Vlieland. West-Vlieland is echter door de zee verzwolgen. Het enige wat er nog aan herinnert is het wapen in het muurtje voor het oude raadhuis.

Het oude dorp met authentieke geveltjes ligt onderaan het Vuurboetsduin en de belangrijkste straat is de gezellige Dorpsstraat, waaraan de meeste horeca en winkels zijn gelegen. In de zomer is de Dorpsstraat gesloten voor fietsen en kun je heerlijk genieten van de vele terrasjes. 

Het grootste deel van het eiland bestaat uit schitterend natuurgebied: duinen, bossen en stranden waar je uren kunt wandelen en fietsen. Zeker buiten het hoogseizoen waan je je soms alleen op het strand of in de duinen.

Maar naast van de ruimte en de prachtige natuur genieten is er op Vlieland ook veel te doen! Je kunt een bezoek brengen aan Museum Tromp's Huys of het bezoekerscentrum De Noordwester, genieten van klassieke concerten in het pittoreske kerkje, meedoen aan sportieve outdooractiviteiten op het strand, een duik nemen in het overdekte zwembad, je onderdompelen in het recreatieprogramma van Kampeerterrein Stortemelk, de bierbrouwerij of kaasbunker bezoeken, de vuurtoren beklimmen of een paar dagen genieten van muziek en lekker eten en drinken in de natuur tijdens het jaarlijkse festival Into the Great Wide Open.

En wil je ook een kijkje nemen op Terschelling? Dat kan! Elke doordeweekse dag, buiten de schoolvakanties om, kun je 's morgens met de waddentaxi van Rederij Doeksen naar Terschelling en eind van de middag weer terug. Deze verbinding is opgezet ten behoeve van scholieren, maar er is bijna altijd wel plaats voor andere passagiers. Door een kaartje voor deze overtocht te boeken help je deze verbinding in stand te houden! Boeken kan op rederij-doeksen.nl(externe link)