Een warm welkom

Op 10 mei was mijn installatie als uw nieuwe burgemeester. Ondanks alle maatregelen die vanwege de coronapandemie genomen moesten worden voelde het als een warm welkom. Om te beginnen wil ik alle inwoners bedanken voor de mooie videoboodschappen. Dat was een bijzonder leuke verrassing! Ik zal het filmpje nog een keer moeten nakijken om alle uitnodigingen die er in verstopt zitten gestand te doen. Dank ook aan de mensen die de uitvoering ter hand hebben genomen. Dat geldt niet alleen voor de video, maar ook voor de goede organisatie van de installatie. De dagen erna mocht ik nog verschillende bloemen, kaarten en uitnodigingen ontvangen. Heel erg fijn!

Via mijn schoonfamilie heb ik een speciale band met het eiland gekregen. De opa van mijn vrouw Rixt en de overgrootvader van onze kinderen Marrit, Bente en Wander was tussen 1948 en 1955 ook burgemeester op Vlieland. Het betekent wel wat om dit ambt te vervullen. Naast dat het een hele eer is om voorgedragen te worden door de gemeenteraad, zal ik ook naar het eiland verhuizen. In mijn toespraak sprak ik hier al over. Het is geen kleine stap die we als gezin maken, maar het hart en verleden van ons gezin waren al verbonden met Vlieland. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat zowel Drachtstercompagnie als Vlieland als thuis zullen aanvoelen. Ik hoop dat u dat als Vlielanders ook zo zult ervaren.

Inmiddels is Bente al bezig met een baantje op het eiland en komt Marrit het komend jaar regelmatig langs om te studeren. Voor Wander geldt, waar zijn PS4 staat is zijn huis. Mijn vrouw kijkt er nu al naar uit om, samen met de honden, over het strand te wandelen en familie en vrienden staan in de rij om langs te komen.

Ik wil Tineke Schokker bedanken voor haar werk de afgelopen zes jaar. Ik heb het overdrachtsdossier waarover zij in de vorige ‘Uit het kastje’ sprak inmiddels gelezen. Ik ga mijn uiterste best doen om mij in te zetten voor een eiland waar het prettig en goed wonen is voor iedereen. Als burgemeester doe ik dat samen met de inwoners, de gemeenteraad, het college en alle betrokken partijen OP en BUITEN het eiland. Daarbij sta ik boven de partijen, maar tussen de mensen. Vlieland is een hechte, maar kleine gemeenschap met veel energie en toewijding om grootse dingen te bereiken, waar grotere gemeenten alleen maar jaloers op kunnen zijn. Wie wil er nou niet deel uitmaken van zo’n samenleving!

Inmiddels ben ik al een paar dagen aan de slag en dat bevalt uitstekend. De eerste dagen zat ik op een hotelkamer en na het weekend van Hemelvaart in een appartement. Op 1 juni kunnen wij in de burgemeesterswoning en daar kijken we enorm naar uit. Ik maak kennis met de raad en de organisatie. Binnenkort ook nog met de buitendienst en daar kijk ik naar uit. De komende jaren ben ik te vinden op het eiland en hoop ik ook u, de inwoners, snel te ontmoeten. Nog steeds op anderhalve meter en met een mondkapje op maar wel allemaal voor de eerste keer gevaccineerd!

Tot snel,

Michiel Schrier, burgemeester