Een aantal dagen loop ik al rond met de inhoud van deze column in mijn hoofd. Zeker nu de maatregelen tegen corona weer de vorm van een ‘lockdown’ hebben gekregen. Het kan moeilijk zijn om dan toch nog positief te blijven. Het spreekwoordelijke licht aan het eind van de tunnel is zo langzamerhand een knipperlicht geworden. Juist die onzekerheid maakt dat mensen het zwaar hebben. De komende weken zal het sociale leven grotendeels stil liggen en dat gaat mij aan het hart. Juist in een tijd dat nabijheid en familie centraal staan. Deze situatie raakt ons allemaal en iedereen gaat er anders mee om.

Ik maak mij wel zorgen om de polarisatie die ook ontstaat. Conflicten lopen soms hoog op bij het toepassen van de regels of tussen mensen met en zonder vaccinatie. Ik roep iedereen op zich te houden aan de landelijke regels en mensen die nog niet gevaccineerd zijn hier nogmaals goed over na te denken. Houd respect voor elkaar en verplaats je in de ander.

Dit jaar kon weer een aantal activiteiten niet doorgaan. Geen Into The Great Wide Open, geen sinterklaasintocht en ook geen opkleden. Iedereen zal ook in de eigen omgeving dingen hebben gemist. Enorm balen, maar het is goed om in deze donkere dagen ook terug te kijken naar wat wél goed is gegaan. Ik denk met veel plezier terug aan de diploma-uitreiking bij de Jutter. Trotse ouders, grootouders, familie en vrienden vierden deze bijzondere gebeurtenis. Ook jubilea zijn gevierd, huwelijken gesloten en baby’s geboren. Natuurlijk onvergetelijk was de eerste winst voor het eerste van het voetbalteam. Hoogtepunten die er, ondanks de coronapandemie, gelukkig nog steeds zijn. Misschien soms wel in een andere vorm, maar niet minder feestelijk. Koester deze momenten en blijf ondanks alles het leven vieren!

Voor mijn gezin en mijzelf was het een heel bijzonder jaar met mijn installatie als burgemeester van Vlieland als opvolger van Tineke Schokker. Inmiddels hebben wij onze draai gevonden en mijn enthousiasme is alleen maar gegroeid.

Ik zie dat heel veel van onze inwoners zich, zowel in hun werk als vrijwillig, inzetten voor het belang van Vlieland. Er is afgelopen jaar flink gebouwd aan een mooier Vlieland. Ondernemers hebben de handen ineengeslagen in het Toeristisch Platform Vlieland wat is uitgemond in een prachtige website. Ook Boswijk is geen droom meer voor mensen met een zorgbehoefte die graag op het eiland willen blijven wonen. De brandweer en de KNRM hebben weer nieuwe vrijwilligers gekregen die aan hun opleiding kunnen beginnen. Dankzij alle inwoners blijven we een levend en leefbaar eiland. Als burgemeester zet ik mij hier ook voor in door, samen met de andere Waddeneilanden, te werken aan een regiodeal die een impuls geeft aan de toekomstbestendigheid van de eilanden.

Kerstmis is ook het feest van na de kortste dag weer stapje voor stapje naar het licht toe gaan. Pas goed op elkaar en denk aan elkaar.

Ik wil iedereen bedanken voor mijn eerste maanden op Vlieland en ik kijk uit naar de toekomst.

Michiel Schrier, burgemeester