Beste Vlielanders,

De zomer is de afgelopen weken abrupt overgegaan in een koude en natte voorbode van de herfst. Voor de natuur en sommige mensen misschien een welkome afwisseling van het droge en warme weer, maar persoonlijk vind ik het wel fijn dat we toch ook nog een aantal mooie dagen krijgen. Nu de kachel weer aan moet maak ik mij zorgen over de mensen die naast de duurdere boodschappen ook geconfronteerd worden met nog hogere energierekeningen. Als gemeente proberen wij iedereen die hierdoor in de problemen komt zo snel mogelijk in beeld te krijgen en hulp te bieden. De drempel om hulp te vragen is voor sommige mensen heel hoog. Met een motie heeft de meerderheid van de raad ons gevraagd te kijken of we nóg beter de mensen kunnen bereiken die hulp nodig hebben, maar misschien niet bij ons in beeld zijn. Ook díe mensen kunnen natuurlijk terecht bij onze buurtwelzijnswerker, hierover vindt u meer informatie elders in deze nieuwsbrief.

Bij de feestelijke en druk bezochte opening van de Boswijk is de naam onthuld van het welzijnsgebouw: De Vliestroom. Die naam is bedacht door Hans Gertsen. We kunnen als kleine gemeente alleen maar trots zijn en waardering uitspreken voor het lef en de visie van vorige gemeentebesturen en al het harde werk van veel mensen en bedrijven. Een leven lang wonen op Vlieland is hiermee voor de komende jaren geborgd. Stukje Vlieland heeft een prachtig bord gemaakt van hout uit de Dorpsstraat en uit Bomenland vol symboliek over verbinding. Ook daarover leest u meer elders in deze nieuwsbrief. Nu is het aan ons allemaal om De Vliestroom het kloppend hart van een bloeiende samenleving te maken. Dus wees welkom voor een kopje koffie of een activiteit met een vereniging. Op 10 oktober mag ik gastheer zijn voor de koffiemorgen. Misschien is dat ook iets voor u, want we zijn nog steeds op zoek naar vrijwilligers. Het is trouwens sowieso de moeite waard om een bezoek aan De Vliestroom te brengen, al is het alleen al om de prachtige schilderijen van Pia van Mil te bekijken.

Het was een mooie zomer. Misschien wel te mooi als je kijkt naar de weerrecords die zijn gebroken. Na een bijzonder natte winter hadden we nu een droge en warme zomer. Klimaatverandering is steeds duidelijker zichtbaar. Veel inwoners zijn al actief bezig met verduurzaming en binnenkort gaat de gemeenteraad ook aan de slag met nieuwe plannen voor duurzaamheid. De Waddeneilanden zijn al jaren koploper om klimaatproblemen aan te pakken. Als eilanden voelen wij de noodzaak en zorgen we daarmee dat alle Vlielanders ook in de toekomst hun huis kunnen verwarmen.

In tegenstelling tot vorig jaar waren er geen beperkingen meer in verband met corona. Het was weer mogelijk om uit te gaan en mensen konden genieten van Vlieland Groet en Into The Great Wide Open. Verschillende festivals met verschillende doelgroepen, die gasten en inwoners volop van Vlieland lieten genieten. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, zoals we ook tijdens vragen in de raad konden horen, maar het zijn ook kansen om mensen kennis te laten maken met ons eiland. En eenmaal verliefd op Vlieland, dan kom je ook op andere momenten weer terug.

De warme dagen maakte dat het druk was op de stranden. Dan is het fijn dat ook dit jaar de strandwachten van de KNRM weer een oogje in het zeil hielden. Het was een mooi jaar voor alle strandactiviteiten die dankzij onze ondernemers worden aangeboden. Het was mijn eerste zomer zonder beperkingen en ik heb enorm genoten. Ik hoop ook op een mooie herfst. Ik kijk uit naar de samenwerking met twee nieuwe wethouders om samen met de raad plannen te maken voor de toekomst. Toch maak ik mij ook zorgen over iedereen die last heeft van de betaalbaarheid van de eerste levensbehoeften. Denk om elkaar en áls het water je tot de lippen staat: vraag om hulp.

Met vriendelijke groet,

Michiel Schrier
burgemeester