Bijzondere dagen

In april en mei zijn er altijd bijzondere dagen. We hebben net een succesvolle Vuurtorenloop achter de rug waar Vlielanders en badgasten zich konden stukbijten op verschillende afstanden. ‘Mooi zwaar’ noemt het hardloopevent zichzelf. Dat kreeg ik ook terug van de lopers bij de finish. Vlieland op zijn sportiefst.

De verjaardag van de Koning op 27 april is één van de hoogtepunten van het sociale leven op Vlieland. Want het is niet alleen een feest ter ere van onze vorst die zijn 56ste verjaardag viert. Het is vooral een traditioneel feest om onze eilander gemeenschapszin te vieren. Samen natuurlijk met de badgasten die in de meivakantie op het eiland zijn. De vrijwilligers van de Oranjevereniging hadden er weer iets moois van gemaakt!

Tijdens dodenherdenking op 4 mei staan wij stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Een aantal leerlingen van De Jutter heeft weer mooie gedichten geschreven die zij voordragen in de kerk. Daarin kunt u beluisteren dat conflicten in bijvoorbeeld Oekraïne nog steeds hun schaduw over ons land werpen. Ook zullen zij de namen van de slachtoffers op het oorlogskerkhof voordragen en er zullen daar kransen en bloemen worden gelegd na de twee minuten stilte.

Dat het herdenken van oorlog nog steeds actueel is kunnen we ook merken aan de oproepen om de omgekeerde vlaggen weer om te draaien. De commissaris van de Koning deed hier een oproep toe en ook veteranen vragen om dit gebaar van respect. Symbolen, zoals een vlag, zijn belangrijk. Ze kunnen mensen bij elkaar brengen, maar ook een samenleving verdelen. Laten we de vlag op 4 en 5 mei gebruiken om met elkaar te laten zien dat oorlog en geweld geen plaats hebben in deze wereld.

Op Bevrijdingsdag vieren wij dat wij in Nederland al 78 jaar in vrijheid leven. Dat dit bijzonder is kunnen we helaas iedere dag zien op het nieuws en aan de mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Op initiatief van de Veteranen Vlieland vindt op 5 mei een vrijheidslezing plaats. De lezing wordt gegeven door Kirsten van Santen. Zij is kunstredacteur bij de Leeuwarder Courant en schreef het boek ‘Water Pakken’ over de culturele betekenis van zwemmen. Vanaf vier uur bent u van harte welkom en de toegang is vrij.

De kers op de taart is misschien wel het bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op 9 mei. Het bezoek is onderdeel van het streekbezoek dat zij brengen aan de Waddeneilanden. Het overkoepelende thema is leefbaarheid. Door bezoeken aan de school en De Ton laten wij zien wat het betekent om een leven lang te kunnen wonen op een eiland en welke uitdagingen dat met zich meebrengt. Ook brengen zij een bezoek aan het Tromp’s Huys.

Ik ben ontzettend trots dat ik al bijna twee jaar (10 mei) onderdeel mag zijn van dit bijzondere eiland. De komende jaren blijf ik mij inzetten om ervoor te zorgen dat ook in de toekomst mensen van de wieg tot het graf op een fijne manier kunnen leven op Vlieland!

Ik wens iedereen een mooie zomer,

Michiel Schrier, burgemeester