Zomer!

Alhoewel het aan het weer nog niet echt te merken is zijn we echt de zomer ingegaan. Dat betekent ook meer drukte door toeristen.

Vorig jaar was de Dorpsstraat in het hoogseizoen deels afgesloten voor fietsen. Dit was nodig om de maatregelen rondom afstand houden in acht te kunnen nemen, ook op de terrassen die in verband hiermee ruimer opgezet mochten worden. Op basis van een onderzoek heeft de raad besloten ook dit jaar twee maanden lang (in juli en augustus) de Dorpsstraat tussen 11:00 en 18:00 uur af te sluiten voor fietsen.

Inmiddels is het 1 juli en zijn bijna alle borden en fietsenstallingen geplaatst. Alleen afsluiten zal namelijk niet helpen als er geen alternatieven zijn om de fiets te parkeren.

Afgelopen week zijn ook de tweede prikken gezet voor inwoners tussen de 18 en 60 jaar. Dat is goed nieuws want alleen vaccineren zorgt er voor dat we echt deze periode achter ons kunnen laten. Ik ben dan ook blij met de mooie opkomst in onze gemeente. Inmiddels heeft de regering, op advies van de gezondheidsraad, besloten om ook tieners de gelegenheid te geven om gevaccineerd te worden. Aangezien wij het eerste Waddeneiland waren waar geprikt werd lukte dat helaas niet al afgelopen week. De GGD heeft inmiddels afspraken gemaakt met de huisartsen om op korte termijn deze groep te kunnen bedienen. Hierdoor verhogen we de vaccinatiegraad zodat we nog beter beschermd zijn tegen nieuwe uitbraken. Met alle varianten die nu al rondwaren en mutaties die er nog aankomen is dit een goede zaak. Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf, maar je zorgt er ook mede voor dat we straks in de herfst hopelijk grote uitbraken kunnen voorkomen zodat de zorg niet weer te erg wordt belast.

Ik merk dat de verruimingen ook weer nieuwe mogelijkheden geven om het eiland te leren kennen. Ontmoetingen gaan makkelijker en voorzieningen gaan steeds verder open. Afgelopen weekend fietste ik met mijn dochters langs het bunkermuseum en zagen wij dat het weer geopend was. Wat een prachtige voorziening! Met een heel bijzonder verhaal waarmee de Tweede Wereldoorlog tastbaar wordt gemaakt. Dit soort voorzieningen leveren een waardevolle bijdrage aan de beleving van het eiland.

Afgelopen weken heb ik ook de vergunningen afgegeven voor Into The Great Wide Open, ook bekend als ITGWO. Dit evenement kan gelukkig doorgaan dit jaar. Weliswaar met de helft van het aantal bezoekers en een ander programma, maar het gaat door.

Wat dit soort evenementen oplevert op langere termijn mocht ik onlangs ervaren. Ik was uitgenodigd om een trouwerij te mogen bijwonen van een oud Tweede Kamerlid in de ‘blikspuutkuul’ bij de vuurtoren. De vonk was destijds overgeslagen bij ITGWO. Niet alleen tussen het echtpaar, maar ook met het eiland. De prachtige fotoreportage schilderde een magisch beeld van het eiland en werd gedeeld op sociale media. Betere promotie kun je haast niet bedenken.

Nu moet alleen het weer nog wat gaan meewerken, maar volgens mij gaan we een mooie, maar ook voor sommigen heel drukke, zomer tegemoet. Blijf wel een beetje op elkaar letten en verlies de nog geldende coronamaatregelen niet uit het oog. Tot ziens.

Michiel Schrier, burgemeester