Oekraïne

Ruim een week geleden is de ergste nachtmerrie voor de inwoners van Oekraïne werkelijkheid geworden. Met de inval van Rusland (lees Poetin) in een soeverein land met een democratisch gekozen regering worden alle grenzen overschreden. Meer dan 40 miljoen mensen worden blootgesteld aan oorlog en geweld. De vluchtelingenstroom is volop op gang gekomen. Vrouwen en kinderen proberen te ontsnappen aan de oorlog en mannen blijven om hun land te verdedigen. Iedere oorlog is een afschuwelijke en zinloze daad tegen de menselijkheid, waar ter wereld ook. Dat dit nu gebeurt aan de randen van Europa door de agressor Poetin maakt dat het gevoelsmatig erg dichtbij komt.

Voor een aantal van onze inwoners op Vlieland is het ook daadwerkelijk een oorlog heel dichtbij. Zij hebben familie en vrienden in Oekraïne waar grote zorgen over zijn. Een lichtpunt is dat het gelukt is om familie uit het oorlogsgebied te krijgen. Ook aan mensen die geen familie buiten Oekraïne hebben wordt ruimhartig opvang aangeboden in heel Europa. Hulp en steun wordt ook geboden aan de achterblijvers. Inzamelacties, voor onder andere kleding, worden opgestart en Giro555 start ‘Samen in actie voor Oekraïne’.

Mensen over de hele wereld demonstreren tegen de oorlog. Ook in Rusland wordt gedemonstreerd en dat is niet ongevaarlijk. Poetin doet er alles aan om de eigen inwoners niet de waarheid te vertellen over de eigen rol. De pers wordt nog verder aan banden gelegd en journalisten riskeren gevangenisstraf als zij afwijken van de staatspropaganda. Het is een oorlog van informatie en desinformatie, waarbij de waarheid als eerste sneuvelt. Dit is van alle tijden, maar verontrustend is de steeds grotere rol van sociale media die ingezet wordt om mensen tegen elkaar op te zetten. Dat laatste geldt helaas niet alleen hier, maar zagen we bijvoorbeeld ook bij de coronapandemie.

De daden van Poetin vragen om een sterke veroordeling. Er zijn geen redenen te bedenken om deze acties te rechtvaardigen. Daarnaast moeten wij ruimhartig hulp bieden aan de mensen in Oekraïne en die het land ontvlucht zijn. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor deze vluchtelingen, maar voor iedereen die waar ter wereld dan ook op de vlucht is voor oorlog en geweld.

De situatie raakt heel veel mensen en is onderwerp is van gesprek. Thuis met mijn gezin, met collega’s en vrienden. Iedereen is geschokt, volgt de ontwikkelingen en is in gedachten bij de mensen in Oekraïne en hun familie. Mensen maken zich zorgen om verdere escalatie van de oorlog. Zeker met de gedachte dat Poetin de vinger heeft liggen op de knop om kernraketten te lanceren. Wij kunnen alleen maar hopen dat er een staakt het vuren komt en de Oekraïners weer leven in een vrij en democratisch land. Ik ben blij dat wij in Nederland kunnen leven in veiligheid en vrijheid. Dat gun je alle mensen en het zijn waarden die wij moeten koesteren en waar wij voor moeten vechten.

Michiel Schrier, burgemeester