Bericht van burgemeester Michiel Schrier 6 januari 2024

Aangepast:

De beste wensen!

De jaarwisseling is hét moment om terug te kijken op het afgelopen jaar en te verkennen wat het nieuwe jaar ons gaat brengen. Terugkijken is het makkelijkst, want dat hebben we allemaal al meegemaakt. Maar voor iedereen zullen de hoogtepunten en de dieptepunten anders zijn.

Tijdens de herdenkingsdienst op Oudejaarsavond in de Nicolaaskerk werden alle overledenen op intieme en indrukwekkende wijze herdacht door het branden van een kaars en het uitreiken van een anker. Het anker als symbool voor hoop. Een anker zorgt ervoor dat een schip veilig vastligt, ook als er stormen komen. Onze hoop is ons anker.

De dominee memoreerde ook het tegenovergestelde van de dood: nieuw leven. De geboorte van een nieuwe generatie Vlielanders. Allemaal feestelijk ingeluid met een gemeentelijke ooievaar in de tuin.

Een aantal van u heb ik persoonlijk een gelukkig nieuwjaar kunnen wensen tijdens de receptie afgelopen maandag in de Bolder. In de aanloop naar het nieuwe millennium ontstond het idee om de nieuwjaarsreceptie van gemeente, luchtmacht, Staatbosbeheer, politie en VVV gezamenlijk te houden. En wel op 1 januari in De Bolder. Inmiddels hebben we de vijfentwintigste editie gehouden. Je kunt dus zeker spreken van een succes! Dit is in grote mate te danken aan de inzet van Jos Houter. Na 25 jaar geeft hij het stokje door aan een nieuwe generatie. Hiervoor is hij afgelopen maandag even flink in het zonnetje gezet en is hij, als bedankje, onder andere toegezongen door alle aanwezigen. Jos Houter bedankt!

Nel Cupido en Trudi Vogel namen op bekende wijze, al dichtend, het jaar met de zaal door. Helaas stoppen ook zij na deze editie. Wij kunnen ook hen alleen maar bedanken voor de afgelopen jaren. Erwin Soolsma van ‘Ons Vlieland’ deed dan ook een oproep aan de zaal om de traditie van Nel en Trudi vanaf volgend jaar voort te zetten. Ik geef deze oproep graag door via dit bericht. U kunt zich melden bij Erwin Soolsma als u belangstelling heeft. Als je alle activiteiten van het jaar mee wilt nemen moet je al vroeg beginnen!

Ook maakte Ate Dijkstra namens ‘Ons Vlieland’ de winnaars van het opkleden bekend. Bij de jeugd was dit ‘Engel en Duivel’ en bij de volwassenen ‘Kinderopvang’. Gefeliciteerd!

Een bijzonder moment afgelopen jaar was het streekbezoek van het Koninklijk Paar. Vijf Waddeneilanden in twee dagen! De gesprekken met inwoners in De Jutter en in De Ton gaven hen een goed beeld van hoe het is om te leven op een eiland. Van de wieg tot het graf.

Het komend jaar gaan wij samen met u aan de slag om ook in de toekomst ervoor te zorgen dat Vlieland een fijne plek blijft om te wonen. Dit gaan wij met behulp van de Regiodeal doen samen met de andere eilanden. Ook zijn we, samen met u, bezig om een nieuw Programma Wonen en Toeristisch Beleid te schrijven. Investeren in brede welvaart en het zoeken van de balans tussen economie, natuur en woonomgeving zijn daarbij belangrijke thema’s. Voor ons als gemeente is uw stem daarin enorm van belang.

Daarmee samen hangt ook mijn wens voor het komende jaar: samen de schouders eronder zetten om Vlieland dat mooie eiland te laten zijn waar we zo van houden. Het geld van de Regiodeal kan daarbij een ondersteuning zijn. De plannen en ambities zullen wij zelf moeten maken. Dat kan alleen door samen te werken en elkaar ook iets te gunnen. Daarbij staat het geluk van ons als samenleving op de eerste plaats.

Michiel Schrier