Week van de ontmoeting

Eenzaamheid. Het is vaak niet zichtbaar. Er openlijk voor uitkomen dat je af en toe eenzaam bent, doen we niet zo makkelijk. Het is ook niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen. Er wordt weinig over gepraat. Het kan voelen als eigen falen als je eenzaam bent. Daarin willen we vanaf deze week verandering brengen.

In grotere steden voelen mensen zich vaker eenzaam dan in kleine dorpen. Dat wil echter niet zeggen dat eenzaamheid hier niet of nauwelijks voorkomt. In 2020 gaf 37% van de volwassenen op de Waddeneilanden aan eenzaam te zijn en 7% voelt zich zelfs ernstig eenzaam. Landelijk is dat 47 en 11%. Mensen met gezondheidsklachten en alleenstaanden voelen zich vaker eenzaam dan gezonde mensen en mensen met een partner.

Om aandacht te vragen voor eenzaamheid, is landelijk deze week uitgeroepen tot week tegen eenzaamheid. Omdat we dat zo negatief vonden klinken, hebben we daar op Vlieland een andere draai aan gegeven. Mensen zijn sociale wezens en hebben contact met anderen nodig om zich prettig, gewaardeerd en gezond te voelen. Daarom roepen we deze week uit tot Week van de Ontmoeting.

Je kunt het aan de buitenkant immers niet zien of iemand eenzaam is. Misschien voelt je buurvrouw, die nog niet lang geleden haar man verloren is, zich wel eenzaam. Misschien ben je het zelf wel eens. Eenzaamheid is iets dat je ervaart. Dit betekent dat je pas eenzaam bent als je jezelf eenzaam voelt. De afgelopen periode van afstand houden heeft de eenzaamheid ook zeker vergroot. Nu de maatregelen deels zijn versoepeld, kunnen we elkaar ook weer vaker en makkelijker ontmoeten. Vandaar deze Week van de Ontmoeting!

En ontmoetingen regelen, heb je zelf in de hand. Of je eenzaam bent of niet. Maak eens een praatje met je buurvrouw. Neem even de tijd voor die man die je elke dag tegenkomt als je de hond uitlaat. Trek de stoute schoenen aan en ga eens langs de lijn staan bij een voetbalwedstrijd of een tennismatch. Geheid dat je in gesprek komt met iemand.

Om het ontmoeten makkelijker te maken, laten we bij alle huishoudens op Vlieland een kaartje bezorgen. Doe het vrolijke kaartje in de bus bij iemand waar je wel eens een kopje koffie mee zou willen drinken of een wandeling mee zou willen maken. Vrolijk jouw eigen dag op en neem iemand anders daarin mee.

Ontmoet elkaar!

Elsje de Ruijter, wethouder