Waddenprogramma

“Vijf bloeiende en levendige gemeenschappen. Dat willen de Waddeneilanden zijn én blijven. Eilanden waar het goed wonen, leven, ondernemen en recreëren is en waar duurzaamheid en een circulaire economie hoog in het vaandel staan.”

Daarmee begint het Uitvoeringsprogramma Waddeneilanden, een beschrijving van onze ambities voor de komende vijf jaar. Die ambities zijn verdeeld over vijf onderwerpen en die zijn weer verdeeld over de vijf Waddeneilanden.

In het programma staan de volgende thema’s: Goed Wonen & Leven, Toekomstbestendig Ondernemen & Ontwikkelen, Optimaal Bereikbaar & Verbonden en Circulaire Economie. Niet alles in het programma hoeft op elk eiland uitgerold te worden. Alles hangt echter wel met elkaar samen. En daarom is het zo’n mooi programma.

En waarom doen we dat samen met de andere Waddeneilanden? Het simpele antwoord is: omdat we samen sterker staan. Het langere antwoord is: omdat we alleen samen aan zo’n programma kunnen werken, daarvoor geld kunnen ophalen bij het Rijk, de provincie en het Waddenfonds. Elk eiland apart is daar te klein voor. We willen ook leren van elkaar: wat bij de één werkt, werkt misschien ook bij de ander. Dus alleen daarom al moeten we het samen doen.

Vanuit Vlieland mag ik de trekker zijn van het onderwerp Duurzaamheid. Ik voel me vereerd dat voor de vijf eilanden te mogen doen. Ik ga als trekker Duurzaamheid mijn best doen om de ambities die we voor duurzaamheid hebben te halen. Dat doe ik samen met de vier andere eilanden. Maar om de ambities te halen, moeten we ook samenwerken met andere partijen, zoals de netbeheerder Liander en het waterschap. En met u, inwoners en recreanten.

Eén van die ambities is bijvoorbeeld verduurzamen van gebouwen. Dan moet u denken aan het isoleren en het aardgasvrij maken. Daarvoor moeten we in gesprek met de eigenaren daarvan: WoonFriesland, particulieren en bedrijven.

Een andere ambitie is een robuust energiesysteem opzetten. Dan moet u denken aan opslag en opwek van energie op het eiland en minder afhankelijk zijn van energie van de wal. Een eiland is een uitstekende, afgebakende plek om zo’n energiesysteem uit te testen. We beginnen hier op kleine schaal in Duinwijck en kijken of dat geschikt is om verder uit te rollen.

U gaat vast nog meer over dit programma horen. Bent u nieuwsgierig geworden naar de verdere inhoud? Het programma staat binnenkort op onze website.

Elsje de Ruijter, wethouder