Lieve mensen,

Het is zover. Met gepaste trots opent gemeente Vlieland de inschrijving voor de woningen in de Boswijk. Het is een belangrijke stap op weg naar een woonwijk voor senioren op Vlieland. Een weg die in feite in 2015 begon met de aankoop van de Uiterton en vanaf 2017 volgde de samenwerking met de Kwadrantgroep/Palet, die al die tijd met ons is blijven geloven in de haalbaarheid

Op de plek van de Uiterton wilde de gemeente zelf iets kunnen bouwen voor de inwoners van Vlieland, die nu of in de nabije toekomst zorg nodig hebben. Inwoners die minder goed ter been zijn en wat wankel op de fiets wellicht. Zoals Annie de Wit het zo mooi formuleerde: "Het is fijn dat alles centraal is, dat je er gemakkelijk naartoe kan wandelen."

Gemeente Vlieland heeft voor dit doel haar nek uitgestoken: het gemeentebestuur, de raad, ambtenaren en inwoners. Er is geen gemeente in Nederland die zelf een woonplek voor senioren laat bouwen. Geen gemeente die zelf het financiële risico hiervan neemt. Geen gemeente die voor zo’n woonwijk meer geld uitgeeft, dan wat ze jaarlijks uitgeeft aan alles in de gemeente bij elkaar. En dat doen wij toch. Dat juist een van de kleinste gemeentes dat doet, zegt wat over onze zelfredzaamheid.

Als wij willen dat Vlielanders hier zolang mogelijk moeten kunnen wonen, van de wieg tot het graf, dan moeten we daarvoor zelf zorgen. Want anderen doen het niet voor ons. Nini List, die ik onlangs sprak zei: "Dat wij nog de kans krijgen om op Vlieland een seniorenwoning te krijgen. Dat we niet naar de wal hoeven." En dat is precies waarom we aan de slag zijn gegaan. Hadden we niets gedaan, dan was er geen nieuwe ‘De Ton’ gekomen. Dan hadden de bewoners daarvan inmiddels ergens aan de wal gezeten. Dat willen we niet. Dat is waarom ik dit stukje begon met ‘met gepaste trots’. Het is echt iets om als gemeente trots op te zijn! Iets om met z’n allen trots op te zijn!

Een kleurrijke, informatieve brochure wordt huis aan huis verspreid. Ik kan me voorstellen dat u toch nog wat vragen hebt als u die heeft gelezen. De contactgegevens staan er in van de medewerkers van de gemeente en de Kwadrantgroep, die u nog meer erover kunnen vertellen.

Voor wie de brochure over de Boswijk niet in de bus heeft gekregen maar wel wil hebben, ligt een exemplaar op het gemeentehuis klaar.

Elsje de Ruijter,

(een trotse) wethouder