De laatste tijd check ik minstens drie keer per dag het weerbericht. Niet alleen omdat ik niet kan wachten tot de lente écht aanbreekt, maar ook om te kijken of het nou eindelijk eens een tijdje droog blijft. Net als veel anderen ben ik ondertussen wel eens klaar met het vele water. Hoewel ik blij ben met de boodschap dat de natuur er geen last van heeft is dat voor de inwoners en gasten van Vlieland natuurlijk wel anders. Helaas hebben we, zelfs als gemeente, niet overal invloed op en zullen we rustig af moeten wachten wat het weer ons brengt. Een oefening in geduld zullen we maar zeggen.

Dat we niet overal invloed op hebben bleek de afgelopen weken met een paar fikse tegenvallers. De Noordwester, zwembad Flidunen, het zijn zaken waar door veel verschillende mensen hard aan is gewerkt. Als de zaken dan niet lopen zoals we het zouden willen dan is dat behoorlijk slikken. 

Het ligt in mijn aard om juist op dat soort momenten naar het positieve te zoeken. De zonnestraal achter de wolken. Die zonnestraal zat hem er voor mij dit keer in dat zo veel mensen lieten merken zich óók zorgen te maken. Dat zij er óók van wakker liggen. 

Als zaken tegenzitten, dan begint vaak ook de energie te borrelen. Veel mensen vroegen zich, zeker rond de Noordwester, af: “wat kunnen wij doen?”.  Ik ben er heel blij mee dat ook de gemeenteraad zich heeft uitgesproken en ons als college opdracht heeft gegeven om nog eens goed uit te zoeken wat er mogelijk is rond de Noordwester. Collega Roel de Jong is al aan de slag maar dit is niet iets wat we als gemeente alleen kunnen of willen doen. Hier is die energie van al die mensen die van Vlieland houden nodig. Of het gaat lukken? Dát weten we nog niet. Maar hoe tof zou het zijn als we het met zijn allen voor elkaar krijgen. Dat geeft ook weer energie.

Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe Vlielander krant in oprichting, “de Geitenbode”. Ik vond het ontzettend leuk om laatst bij de werkmiddag te zijn waar de redactie werd ingericht. Terecht werd die middag gezegd dat we trots mogen zijn op de hoeveelheid kennis en talent die we op het eiland hebben rondlopen. Toch had geen van de mensen die er die middag bij was de Geitenbode in z’n eentje kunnen oprichten. Al het talent samen maakt een geheel. En de energie borrelde die middag volop. 

Als we met die energie nou ook nog het grondwater kunnen laten zakken, dan zou het helemaal mooi zijn. Maar goed, we hebben dus niet overal invloed op. Toch maar weer even buienradar erbij pakken.