Opbouwen

Vorige week was ik bij de opening van de tentoonstelling in de Nicolaaskerk: “Vrouwen die muren afbreken”. Dat klinkt allemaal wat heftiger dan het was en gelukkig staan de muren van de Nicolaaskerk nog stevig overeind, maar wat een inspirerende avond was dat! Verspreid door de kerk hangen de komende maanden een aantal foto’s en verhalen van vrouwen die op hun eigen manier een positieve invloed hebben op hun omgeving en daardoor “muren afbreken”. Dat hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn: Vaak begint een positieve invloed juist bij een klein gebaar. Het verschil dat je kan maken in je eigen buurt. Ik vind het leuk en ben er trots op dat we de mooie verhalen van deze tentoonstelling de komende maanden op Vlieland te gast mogen hebben en ik hoop dat het mensen inspireert om ook hun eigen verhalen te vertellen.

Over goede verhalen gesproken: In de meivakantie heb ik met mijn kinderen het Bunkermuseum bezocht. Prachtig hoe daar het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op Vlieland wordt verteld. En hoewel het deze week wat stilzwijgend voorbij is gegaan is het goed om stil te staan bij het feit dat afgelopen woensdag Vlieland officieel 78 jaar bevrijd was! Heel Nederland was officieel natuurlijk al op 5 mei bevrijd. En wij vieren op Vlieland uiteraard ook de landelijke Bevrijdingsdag mee, maar in 1945 moesten de eilanders nog een paar weken geduld hebben voordat Britse militairen overstaken om de Duitse soldaten officieel te ontwapenen. Wat een rare en ook moeilijke weken moeten dat zijn geweest. Maar toen de bevrijding eenmaal een feit was kon ook hier het grote muren afbreken en weer opbouwen beginnen.

Dat afbreken en steeds weer iets nieuws opbouwen is sindsdien niet gestopt. Letterlijk: op dit moment wordt er natuurlijk heel wat gesloopt en gebouwd op Vlieland, maar ook figuurlijk: we bouwen samen constant aan onze gemeenschap, bedenken en organiseren activiteiten en vertellen ons verhaal. De komende maanden, als het seizoen volop aan de gang is, misschien wat minder met elkaar en wat meer voor onze gasten, maar dat halen we van de winter dan wel weer in. Fijn om daar een bijdrage aan te mogen leveren.

Allemaal een heel fijn weekend gewenst!

Marieke Vellinga-Beemsterboer
wethouder