Afgelopen woensdag was het “nationale complimentendag”. Sinds 2003 is 1 maart een vaste dag waarop veel mensen hun best doen om extra te letten op het geven van complimentjes.

Helaas mis ik dat dat soort dagen vaak en kom ik er pas ’s avonds achter. Zo jammer! Want een oprecht compliment geven en krijgen is gewoon heel erg fijn en ook belangrijk. Waardering krijgen voor de dingen die je doet geeft energie. Je voelt je gezien! Toch schieten die complimentjes er in de drukte van alledag vaak bij in. Zelf vergeet ik het ook te vaak om even wat aardigs te zeggen over het goede werk of de inzet van een ander, terwijl ik het wél zie.

Gelukkig mag complimenten geven elke dag, en niet maar één dag per jaar. Daarom gaan we de komende week ook aandacht besteden aan onze Afvalhelden: de mannen in onze gemeente die er elke week weer voor zorgen dat het afval wordt opgehaald en daarmee het eiland gezond, schoon en veilig houden. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet!

Ook bij regen en kou, in vakantietijd en soms zelfs ’s nachts gaat het werk van de afvalhelden door. En het is zoveel meer dan alleen vuil ophalen. Groenbeheer, onderhoud, recyclen van spullen… het hoort er allemaal bij.

Deze week kunnen kinderen een kleurplaat komen ophalen op het gemeentehuis. Je kan de kleurplaat mooi inkleuren en achter het raam hangen, zodat onze Vlielander afvalhelden ze overal op het eiland tegenkomen. Een complimentje achter elk raam! Natuurlijk kun je de tekening ook meegeven aan de mannen op de vuilnisauto, dan kunnen ze hem ophangen op de gemeentewerf of in de vrachtwagen.

Ik heb complimentendag 2024 alvast in mijn agenda gezet. Maar het voornemen is natuurlijk om van elke dag complimentendag te maken!

Marieke Vellinga, wethouder