Bericht van wethouder Marieke Vellinga 9 december 2023

Aangepast:

Zie ik je wel?

Afgelopen dinsdag was weer één van de hoogtepunten van het jaar op Vlieland: Opkleden! Ook in het gemeentehuis hebben we weer ontzettend genoten van dit mooie en creatieve Vlielander feest. Op een humoristische manier worden belangrijke onderwerpen van het afgelopen jaar onder de aandacht gebracht en het is vooral heel erg gezellig.

Ik had gehoopt zelf dit jaar wat meer mensen te herkennen maar wat is dat moeilijk! Zelfs als iemand die je vrijwel elke week ziet vlak voor je staat, (en achteraf gezien hele duidelijke hints geeft!), sta je nog met je mond vol tanden. Ik zag het gewoon écht niet. Volgend jaar beter, zal ik maar denken maar ik heb in ieder geval een vreselijk leuke avond gehad. Ik hoop dat het voor u ook gold.

Bij opkleden is het natuurlijk de kunst om niet zo snel herkend te worden maar in het dagelijks leven is dat anders. Zeker in deze tijd, de donkere dagen voor kerst en de (relatief) stille wintertijd na de jaarwisseling is het fijn om elkaar te zien en te horen. Zomaar, voor de gezelligheid of met een duidelijk doel, omdat we elkaar nou eenmaal hard nodig hebben en graag van elkaar willen weten hoe we “erbij zitten”.

Vanuit de gemeente is dat niet anders. De afgelopen en de komende tijd vragen we vaak aan de inwoners van Vlieland hoe er over allerlei onderwerpen wordt gedacht. We hebben al mooie avonden gehad over wonen op Vlieland en er volgen nog vragenlijsten, avonden en middagen over onder andere het toerisme en ITGWO. De opkomst bij de avonden over wonen was heel erg goed en ik hoop van harte dat we ook bij de andere onderwerpen op uw betrokkenheid mogen rekenen en dat we u op de juiste manier weten te bereiken.

Van de week las ik namelijk een artikel waarin stond dat, hoewel gemeenten steeds meer en vaker aan participatie doen, veel mensen zich toch niet altijd gezien of gehoord voelen. Ik hoop van harte dat we daar op Vlieland goede stappen in zetten en dat we elkaar goed weten te vinden. We proberen te experimenteren met verschillende vormen van inspraak zoals (digitale) vragenlijsten of meedoen aan de raadscommissie, maar ook door verschillende tijdstippen, groepssamenstellingen en werkvormen uit te proberen. Laat u het ook vooral aan ons weten als u ideeën heeft over participatie en over goede manieren om alle inwoners van ons eiland te betrekken bij belangrijke besluiten.

En om dan gelijk maar even spijkers met koppen te slaan: komende dinsdag 12 december is er van 16.00 tot 18.00 in Badhotel Bruin een bijeenkomst over de toekomst van het toerisme op Vlieland. Hier gaan we de resultaten van het inwonersonderzoek van afgelopen zomer met u bespreken en is er natuurlijk ruimte voor vragen en opmerkingen. Ik hoop van harte u daar te zien. Voor nu een fijn weekend gewenst!

Marieke Vellinga, wethouder