Brand in Eureka

Appartementencomplex 'Eureka' is dinsdagmiddag 15 augustus door een grote uitslaande brand grotendeels verwoest.

Het was de tweede brand op Vlieland binnen een paar dagen tijd. De hulpdiensten rukten uit na een brandmelding om iets na 16:00 uur. De vrijwillige brandweer van Vlieland was snel ter plaatse om te blussen, met ondersteuning van Defensie en van de KNRM. Zij konden voorkomen dat het vuur oversloeg naar het omringende bos. Het gebouw moet echter naar verwachting als verloren worden beschouwd.

GRIP1

Gezien de hevigheid van de brand werd er opgeschaald naar GRIP1 en werden er ook brandweerlieden van de vaste wal overgebracht naar het eiland. Bij GRIP1 (GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure) wordt de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten centraal georganiseerd met behulp van een commando plaats incident (CoPi).

Om 20:30 uur werd het sein 'brand meester' gegeven en werd weer afgeschaald naar GRIP 0. 

Opvang gedupeerden

Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen door de brand. Alle (tijdelijke) bewoners van de recreatieappartementen zijn ongedeerd gebleven, maar sommigen zijn alles kwijt wat ze bij zich hadden.
In de middag konden alle gedupeerden zich verzamelen in Strandhotel Seeduyn, waar ze door medewerkers van het hotel werden opgevangen. Ook vanuit de gemeente waren er mensen aanwezig om de gedupeerden van informatie te voorzien. Voor alle mensen is voor de nacht onderdak gevonden, een aantal is terug naar de wal gegaan met de veerdienst.

Woensdagochtend was er weer een bijeenkomst in het Strandhotel en werd bekendgemaakt bij welke appartementen de mensen nog onder begeleiding naar binnen konden om hun spullen op te halen en bij welke appartementen dat absoluut niet meer kon.

Wij leven mee met alle gedupeerden van deze brand, eigenaren en huurders van de appartementen 'Eureka'. 

Dank voor alle inzet

Wij bedanken van harte iedereen die heeft meegeholpen om de brand te bestrijden en de gedupeerden op te vangen en onder dak te brengen: de vrijwilligers van de brandweer en hulpverlening, ook van de wal, Defensie, medewerkers van het Strandhotel, van de VVV en van de gemeente, de huisarts, ondernemers, eilanders en Rederij Doeksen.