Steeds meer ondernemers willen zelf een bijdrage leveren aan verduurzaming. Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet alleen steeds meer een voorwaarde voor het bestaansrecht, het biedt ook veel kansen om te innoveren en te groeien. In de gemeente Vlieland vinden er diverse ontwikkelingen plaats gericht op duurzaam ondernemen.

Duurzame Ondernemers Kring Vlieland

In de Duurzame Ondernemerskring kijken ondernemers hoe zij elkaar kunnen helpen bij verduurzaming van hun bedrijf en ook wat gezamenlijk gerealiseerd kan worden. Dit gebeurt onder leiding van een extern deskundige. Ben je ondernemer en benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Evert van de Klundert van de gemeente Vlieland, e.vd.klundert@vlieland.nl of 06 45986141

Subsidies en regelingen voor verduurzaming

De overheid helpt ondernemers de komende jaren hun pand, product en vervoer te verduurzamen. De Kamer van Koophandel(externe link) biedt een handig overzicht met subsidieregelingen, belastingvoordelen en tips die ondernemers kunnen gebruiken om hun bedrijfspand of dienstverlening te kunnen vergroenen. Ook op de website van de Provincie Fryslân(externe link) is veel informatie te vinden.

Regelingen voor ondernemers bij hoge energierekening

De hoge energieprijzen raken iedereen in Nederland, ook ondernemers. Voor een groot deel van het mkb komt er daarom een prijsplafond. Daardoor betaal je minder voor je energie tot een bepaald verbruik. Heb je een energie-intensief bedrijf? Dan krijg je via de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) mogelijk steun bij het betalen van je energierekening. Daarnaast trekt het kabinet meer geld uit om te stimuleren dat bedrijven verduurzamen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Kamer van Koophandel(externe link).

Laadpaal elektrisch vervoer

Heeft u een elektrische auto en geen eigen oprit of parkeerplaats? Ondernemers op Vlieland kunnen via 'Fryslân Elektrysk'(externe link) een publieke laadpaal voor elektrische voertuigen aanvragen. Elke paal heeft twee laadpunten. Het plaatsen van laadpalen is een belangrijke stap naar een volledig dekkend laadnetwerk, dat de komende jaren verder uitgebreid gaat worden in de provincie Friesland. Het bedrijf TotalEnergies heeft de aanbesteding van Provincie Fryslân gewonnen en levert en plaatst de laadpalen.