Donderdagmiddag 31 augustus gaat het van start: Into the Great Wide Open!(externe link)
Een meerdaags popcultureel festival dat sinds 2009 op Vlieland plaatsvindt met muziek, beeldende kunst, literatuur en film. Dit jaar is het thema 'het geestverruimende vermogen van het Waddengebied'.

ITGWO is er voor jong en oud. Menig bezoeker die nu met eigen kinderen het festival bezoekt was ooit zelf als kind al betrokken bij het Kolderprogramma(externe link). Hieronder valt ook de Kolderkrant, die de eerste dag van het festival altijd gemaakt wordt door kinderen van eilandschool De Jutter.

Een festival organiseren in de natuur op een Waddeneiland verplicht de makers dit op een verantwoorde manier te doen. Het festival is dan ook toonaangevend (externe link)op het gebied van verantwoord en duurzaam produceren. Tal van activiteiten worden op zonne- en of windenergie van stroom voorzien. Vanuit de werkplaats van de producenten van het festival, Lab Vlieland, zijn al vele duurzame initiatieven ontstaan, zij lopen hierin internationaal voorop.

Maar voor de gasten en vele eilanders is ITGWO vooral genieten van de sfeer, van de bekende en onbekende artiesten, de prachtige locaties en bijzondere kunst en ontmoetingen. Je leest er alles over op de website van ITGWO(externe link).

Natuurlijk zijn er ook gasten en eilanders voor wie het niet zo nodig hoeft en die het te druk vinden. Voor hen is het een geruststelling dat het maar één weekend per jaar is. Maandag 4 september zal de rust weer terugkeren. Into the Great Wide Open betekent ook de afsluiting van het hoogseizoen op Vlieland.