Vanaf 15 mei geldt er een rook- en stookverbod in de natuur op Vlieland. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten in haar vergadering van 9 mei. In bos en duin of binnen 30 meter daarvan is het verboden te roken en in de open lucht brandende of smeulende voorwerpen te laten vallen of te laten liggen. Overtreding van dit verbod is strafbaar. Het verbod geldt tot en met 1 oktober 2023.

Toelichting

In natuurgebieden met bos, heide, gras of duinen neemt de kans op natuurbrand toe bij droog weer. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen of uitbreiden, maar ook bij minder droge periodes is het risico in de natuur op Vlieland hoger dan in andere gebieden. Ondanks regenval is hier vaak sprake van droogte en een lage grondwaterspiegel.

Voorkomen van brand

Gooi afval, met name glas en sigarettenpeuken, in de afvalbak. Parkeer je auto niet in hoog droog gras.

Denk eraan dat ook in je tuin of naast je woning een natuurbrand kan ontstaan. Wees voorzichtig met barbecueën, vuurkorven en opslag rondom je (vakantie)huis.

Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan - ook vanuit je tuin - al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest.