Toeristenbelasting

Wat is het?

De gemeente heft toeristenbelasting, omdat toeristen gebruik maken van voorzieningen in de gemeente. Ondernemers die slaapgelegenheid aanbieden aan toeristen betalen de toeristenbelasting.

Als u een slaapgelegenheid aanbiedt in uw hotel, bed & breakfast, recreatiewoning of camping, krijgt u een aanslag toeristenbelasting. U kunt dit bedrag doorberekenen aan de toerist (vanaf leeftijd 4 jaar) die bij u overnacht.

Wat doen we met de opbrengst van de toeristenbelasting?

In de gemeente Vlieland wordt toeristenbelasting geheven. Deze belasting wordt geheven om niet­-ingezetenen te laten meebetalen aan voorzieningen die de gemeente Vlieland op het eiland realiseert. Voorbeelden van dergelijke voorzieningen zijn, de strandbewaking, het museum Tromp's Huys, het informatiecentrum De Noordwester, de bibliotheek en het zwembad. Maar ook de straatverlichting, het onderhoud aan de wegen en de fietspaden en het verwijderen van straat- en zwerfvuil zijn voorzieningen voor zowel gasten als eilanders. Ook de taken van een lokale overheid bij het realiseren van lokale democratie, openbare orde, kortom het functioneren van het lokale algemene bestuur als zodanig worden mede uitgevoerd ten behoeve van niet-ingezetenen. Het gemeentebestuur van Vlieland vindt het billijk dat ook niet-ingezetenen aan deze voorzieningen meebetalen door middel van de toeristenbelasting.

Wie zijn belastingplichtig?

Belastingplichtig voor de toeristenbelasting zijn:

  • niet-ingezetenen die op Vlieland verblijven tussen 07.00 uur en 23.00 uur, en
  • degene die gelegenheid biedt tot overnachten: de logiesverstrekker. Het bedrag dat een belastingplichtige logiesverstrekker moet betalen bedraagt het aantal overnachtingen in diens accommodatie door personen  vanaf de leeftijd van vier jaar vermenigvuldigt met het tarief per nacht.

Tarieven

  • Het tarief bedraagt € 2,20 per persoon per dag (bootkaart) en per overnachting (logiesverstrekker). 

Hoe werkt het?

Er wordt toeristenbelasting geheven over de eerste dag van uw verblijf en vervolgens over elke daaropvolgende nacht. Bij een bezoek aan het eiland kunt u dan ook tweemaal met de toeristenbelasting in aanraking komen:

De dag van aankomst

De toeristenbelasting voor de dag van aankomst (het verblijf tussen 07.00 uur en 23.00 uur) is inbegrepen in de prijs van het bootkaartje van Rederij Doeksen.  Ongeacht met welk doel u een bezoek aan het eiland brengt, betaalt u voor deze dag. Er worden geen ontheffingen, vrijstellingen of restituties verleend.

Per overnachting

Overnacht u bij een logiesverstrekker (hotel, pension, appartement, zomerhuisje, kampeerterrein, kamppen­sion, kamerverhuurder of een ander vakantie-onderkomen), dan mag de eigenaar de door hem/haar verschuldigde toeristenbelasting bij u in rekening brengen. Zo kan de ene logiesverstrekker de toeristenbelasting in de totaalprijs opnemen (zodat u dit niet afzonderlijk op de nota ziet), en kan de andere de belasting afzonderlijk op de nota vermelden.

In een aantal gevallen hoeft de logiesverstrekker geen toeristenbelasting aan de gemeente af te dragen, en mag die dus ook niet bij u in rekening gebracht worden, namelijk wanneer u:

  • op het eiland bent op last van de overheid;
  • tegen betaling werk op het eiland verricht vanwege uw beroep of bedrijf;
  • een begrafenis bijwoont (voor ten hoogste twee aansluitende dagen);
  • het graf van een familielid (t/m de tweede graad) bezoekt (voor ten hoogste twee aansluitende dagen);
  • voor dezelfde dag(en) reeds watertoeristenbelasting in de jachthaven hebt betaald.

Wanneer één van deze gevallen op u van toepassing is dan is het verstandig dat zo spoedig mogelijk (beter nog: direct bij uw reservering) aan uw logiesverstrekker te melden, zodat deze het berekenen van toeristenbelasting achterwege kan laten.

Wanneer u het niet eens mocht zijn met de toeristenbelasting die de logiesverstrekker aan u in rekening brengt, dan moet u dat met de logiesverstrekker oplossen. Wat een logiesverstrekker aan de gast berekent, is een zaak tussen de logiesverstrekker en de gast. De gemeente Vlieland kan u daarbij niet van dienst zijn.

Wat betaalt u in totaliteit?

Door de combinatie van de toeristenbelasting op de bootkaart (voor de eerste dag) en die via de logiesverstrekker (per nacht) is iedere dag van het bezoek van een niet-ingezetene belast met toeristenbelasting.

Eigen vakantie-onderkomen

Voor niet-Vlielander eigenaren die in hun eigen logiesaccommodatie verblijven, gelden afzonderlijke bepalingen in relatie tot de forensenbelasting. 

Watertoeristenbelasting

Meert u met een boot af in de jachthaven, dan betaalt u de toeristenbelasting samen met het havengeld. De watertoeristenbelasting bedraagt € 2,20 per dag per persoon vanaf vier jaar. Verder is de watertoeristenbelasting gelijk aan de 'gewone' toeristenbelasting.

Direct regelen

Aangifte van toeristenbelasting kan via het aangifteportaal.aangifteportaal

Meer informatie

Vragen over toeristenbelasting kunt u stellen aan mevrouw E. Chevallier.

Wat moet ik doen?

U betaalt de toeristenbelasting.

Bezwaar maken

Als u het niet eens bent met de aanslag, kunt u bezwaar maken. Zet in uw bezwaar het aanslagnummer en leg uit waarom u het er niet mee eens bent.

Stuur uw bezwaar binnen 6 weken na de datum op het aanslagbiljet naar de gemeente Leeuwarden.