Volgens het huidige beleid (Beleid terrassen en uitstallingen 2011) moet iedereen die  in gemeentegrond een verankering slaat een vergunning hiervoor aanvragen. De gemeente heeft tot januari 2023 niet actief gehandhaafd op dit onderdeel van het beleid. De gemeente mag prioriteiten stellen bij het handhaven en verankeringen in gemeentegrond hadden een lage handhavingsprioriteit.

Naar aanleiding van meldingen die de gemeente in 2022 heeft ontvangen is besloten hierop actie te ondernemen. Alle eigenaren van verankeringen die vergunbaar zijn is via een publicatie in de gemeentelijke nieuwsbrief gevraagd om een vergunning aan te vragen. De verankeringen waar geen vergunning voor kan worden afgegeven, moeten op last van de gemeente verwijderd worden.

Bij het verlenen van een vergunning voor een verankering kijkt de gemeente zowel naar de verankering zelf, als naar hetgeen in de verankering staat. Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:

  • voor een verankering ten behoeve van een parasol op een terras wordt vergunning verleend
  • een verankering ten behoeve van een parasol voor een winkel wordt per situatie beoordeeld
  • voor een verankering ten behoeve van een banner of beachvlag wordt geen vergunning verleend.

De verankering mag uit veiligheidsoverwegingen niet boven het straatoppervlak uitkomen, dit om struikelen te voorkomen.

Eind januari 2023 doet de gemeente een controleronde. Als er een verankering wordt aangetroffen waar nog geen vergunningsaanvraag voor is gedaan, dan zal de gemeente de eigenaar aanschrijven dit alsnog te doen. Een vergunning kan worden aangevraagd via het omgevingsloket: https://www.omgevingsloket.nl/(externe link)