Gemeentes, scholen, ondernemersverenigingen en rederij slaan de handen ineen.

Harlingen, 13 oktober 2023

Ook de komende drie jaar blijft de watertaxi van Rederij Doeksen volgens een dienstregeling tussen Vlieland en Terschelling varen. Hiervoor sloegen de gemeentes Vlieland en Terschelling, de scholen voor voortgezet onderwijs De Jutter op Vlieland en ’t Schylger Jouw op Terschelling, de ondernemersverenigingen op beide eilanden en Rederij Doeksen onlangs de handen ineen. Op vrijdag 13 oktober zetten vertegenwoordigers van deze partijen een handtekening onder de overeenkomst. Naast de contractpartners zorgt ook de Stichting 75 jaar Nederlands Binnenvaartbureau voor een financiële bijdrage.

“In 2020 zijn we in samenwerking met de school ’t Schylger Jouw op Terschelling het initiatief ‘De boot verbindt’ gestart,” vertelt Thijs Speelman, teamleider bij De Jutter. “De bootverbinding is niet langer slechts een vervoermiddel voor scholieren, maar eerder een essentiële schakel in de verbetering van de leefbaarheid op en samenwerking tussen de eilanden. Een treffend voorbeeld hiervan is de zorgopleiding op Terschelling en de mogelijkheden die de bootverbinding deze opleiding biedt. Die maakt het mogelijk om zorgpersoneel op te leiden op Vlieland, waardoor het tekort aan zorgpersoneel op ons eiland aangepakt kan worden.”

Wethouder Jeltje Hoekstra van Terschelling vult aan: “Vanuit de visie op kansengelijkheid voor alle eilandleerlingen is er gewerkt aan een brede samenwerking tussen niet alleen de scholen, maar ook de gemeente Vlieland en de gemeente Terschelling, Rederij Doeksen en de twee ondernemersverenigingen van beide eilanden. Dat heeft geresulteerd in door de week en buiten de schoolvakanties een dagelijkse bootverbinding tussen Vlieland en Terschelling. Hier maken niet alleen leerlingen van het middelbaar en het volwassenonderwijs gebruik van, maar inmiddels ook een breed scala aan ondernemers en werknemers van eilander bedrijven, zorgorganisaties en overheidsinstanties.”

De dienst werd drie jaar lang betaald uit een provinciaal fonds, aangevuld door bijdragen van de gemeentes. Maar bij aanvang van de zomervakantie van 2023 was de pot leeg. Het ‘bootje’ tussen beide eilanden was echter niet meer weg te denken. De service werd namelijk al lang niet meer alleen gebruikt door scholieren. De watertaxidienstregeling tussen de eilanden is in drie jaar tijd een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de leefbaarheid op Vlieland en Terschelling. In 2022 won de ‘scholierenboot’ de Onderwijsprijs Fryslân.

Toen een structurele financiering door de provincie of het Waddenfonds niet realistisch bleek, besloten de betrokken partijen actie te ondernemen om de watertaxidienstregeling in stand te kunnen houden. En met resultaat: alle betrokkenen zijn blij dat de verbinding behouden blijft. De watertaxi vaart op alle doordeweekse dagen buiten de schoolvakanties en feestdagen twee keer per dag retour tussen Vlieland en Terschelling. Tickets zijn boekbaar via www.rederij-doeksen.nl(externe link).