Zwem gerust, maar bewust

Muien zijn de onderbrekingen in de zandbanken, waarin de stroming sterk naar zee trekt, en komen zowel bij eb als bij vloed voor. Bij zeewind ontstaat branding die muistromen versterkt. Zwem niet tegen zo’n stroming in naar het strand, maar zwem opzij zodat je op een zandbank belandt. Trek dan de aandacht van een strandbezoeker of de lifeguards. Twee keer per dag is het eb en vloed. Hierdoor is het water altijd in beweging. Let extra op tijdens springtij. Het verschil tussen hoog en laag water is dan het grootst waardoor er een extra sterke stroming is.

Ga bij aflandige wind nooit met drijfvoorwerpen in zee (luchtbedden, bootjes, strandballen). Zwem niet dieper dan je kunt staan.

Zie ook de video hieronder van de Reddingsbrigade:

 

Muien

Strandbewaking

In de zomermaanden houden de KNRM Lifeguards dagelijks toezicht op het strand en in de zee op Vlieland. De lifeguard worden ingezet om de strandbezoekers een leuke en vooral veilige stranddag te geven. Dit doen ze door te informeren, toezicht te houden en door reddingsacties uit te voeren wanneer mensen in de problemen komen.

Vermist en/of gevonden?

Is een kind gevonden, breng het kind dan naar de reddingpost. Daar wordt een vlag met vraagteken gehesen als teken dat een kind gevonden is. Geef uw kind een armbandje met 06-nummer. Verkrijgbaar bij de reddingpost.

Zonnebrandpalen

Jaarlijks komen er 77.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij, verwacht wordt dat dit aantal blijft stijgen t/m 2040. Van alle kankergevallen betreft 52% huidkanker. Een schrikbarend aantal.

Huidschade voorkomen

Door je huid goed te beschermen tegen de zon kun je de kans op het krijgen van huidkanker een stuk kleiner maken. Dit doe je door midden op de dag niet te lang in de zon te zijn als de straling op zijn sterkst is. En je altijd in te smeren me een zonnebrandmiddel als je je huid blootstelt aan de zon.

Gratis zonnebrandcrème

Op het strand en aan zee wordt de schadelijke straling van de zon nog eens weerkaatst en moet je dus extra voorzichtig zijn. Om mee te helpen in de strijd tegen huidkanker heeft de gemeente Vlieland daarom, in samenwerking met strandpaviljoen het Badhuys en kampeerterrein Stortemelk, zonnebrandpalen laten plaatsen bij de strandovergangen bij het Badhuys en de Bolder. Hier kan iedereen gratis (milieuvriendelijke zonnebrandcrème tappen om zich in te smeren. De palen staan er van half mei tot half september en worden onderhouden door het Badhuys en de camping.