Wat is het?

Vlieland is autoluw. Het is gesloten voor motorvoertuigen. Dat betekent dat gasten hun auto, motorfiets, scooter of brommer niet mee mogen nemen naar het eiland. Ook niet als het een elektrisch voertuig is. Inwoners van Vlieland kunnen ontheffing krijgen van de geslotenverklaring. Ook als mensen voor zakelijke doeleinden hun auto nodig hebben op het eiland, bijvoorbeeld voor bouwwerkzaamheden of monteurs, kunnen zij ontheffing aanvragen. Dit noemen we een T-ontheffing, de T staat voor 'tijdelijk'.

Als u in het bezit bent van een invalidenparkeerkaart kunt u ook in aanmerking komen voor een T-ontheffing zodat u uw auto toch mee kunt nemen naar het eiland. Uiteraard geldt de ontheffing dan alleen voor het vervoer van de houder van de invalidenparkeerkaart.

Voorwaarden

  • Een T-ontheffing kan worden aangevraagd voor maximaal vier weken
  • Voor het vervoer van materiaal (zoals inboedel) naar zomerhuizen mag alleen gebruik worden gemaakt van bedrijfsvoertuigen.

Direct regelen

Als u uw auto mee moet nemen naar het eiland, dan kunt u een T-ontheffing aanvragen. Dit kan via één van onderstaande knoppen. U krijgt als u de aanvraag heeft afgerond een mail van de gemeente met daarin een link waarmee u de ontheffing kunt downloaden. 

T-ontheffing aanvragen Burger iDealT-ontheffing aanvragen Bedrijfsmatig iDeal

Controle

De gemeente controleert dagelijks of de ontheffingen terecht zijn verstrekt. Indien er geen ontheffing had moeten worden verstrekt, dan neemt de gemeente contact met u op en kan het zijn dat de ontheffing weer wordt ingetrokken.

Voorschriften

De voorschriften kunt u via de voorstaande link nalezen.

Wat kost het?

  • Een T-ontheffing kost € 62,65.
  • Een T-ontheffing op grond van een invalidenparkeerkaart kost € 30,30.

Denk er ook aan dat u een plek op de boot voor uw auto moet reserveren bij Rederij Doeksen. Ook hier zijn kosten aan verbonden.