Vlieland is één van de mooiste plekjes van Nederland en heeft alles te bieden voor de perfecte trouwdag. Bij het plannen van uw trouwdag komt heel wat kijken. Wij helpen u graag op weg. Waar we hieronder spreken van trouwen bedoelen we zowel het voltrekken van een huwelijk als het sluiten van een geregistreerd partnerschap.

1. Laat u informeren over de mogelijkheden

Er is veel mogelijk als u wilt trouwen op Vlieland, maar er zijn wel dingen die voor u belangrijk zijn om te weten. Wij raden u aan de informatie op deze website goed door te nemen en altijd even contact met ons op te nemen, zodat u bij het plannen van uw trouwdag niet voor verrassingen komt te staan.

Woont u niet in Nederland en overweegt u om op Vlieland te trouwen? Dan is het van belang om te weten dat u uitsluitend in Nederland kunt trouwen indien tenminste één van de aanstaande echtgenoten Nederlander is of indien u beiden in Nederland woont en staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen.

Wilt u meer informatie of heeft u specifieke wensen of vragen? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente Vlieland via telefoonnummer (0562)452700. 

2. Datum en locatie reserveren

Neem vóór het reserveren van een trouwlocatie en -datum allereerst contact op met de gemeente. Trouwen kan op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag op een tijdstip tussen 9:30 en 12:00 uur en tussen 13:30 en 16:30 uur. Op vrijdag op een tijdstip tussen 9:30 en 12:00 uur en 13:30 en 15:30 uur. Op zaterdag op een tijdstip tussen 10:00 en 14:30 uur. Voor sommige locaties gelden afwijkende tijden, kijk hiervoor op locaties.

3. Voorkeur trouwambtenaar aangeven

Als u contact heeft met de gemeente over uw trouwdag en trouwlocatie, dan kunt u ook een voorkeur aangeven voor een trouwambtenaar.

  • Speciaal voor het voltrekken van huwelijken zijn buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand (trouwambtenaren) aangesteld. Bij de huwelijksaangifte geeft u door wie u uw huwelijk wilt laten voltrekken. Wij controleren de beschikbaarheid van de trouwambtenaar van uw keuze.
  • Wilt u uw eigen trouwambtenaar (uit een andere gemeente) meenemen? Dat kan als deze persoon werkzaam is als trouwambtenaar in een andere gemeente. Er zijn geen extra kosten verbonden aan een aanvraag voor het eenmalig benoemen van een trouwambtenaar uit een andere gemeente. 

Vraag een eenmalige benoeming aan

De trouwambtenaar die het huwelijk voltrekt houdt een korte toespraak. Stelt u geen prijs op een toespraak? Dan wordt u verzocht dat tijdig door te geven. 

4. Huwelijksmelding doen

Van uw voornemen om te trouwen moet u officieel melding doen bij de gemeente. Dit doet u minstens twee weken en maximaal één jaar voor de trouw- of geregistreerd partnerschapsdatum. 

Melding doen

5. Overige huwelijksvoorbereidingen

Als u eenmaal met de gemeente bovenstaande zaken heeft geregeld, dan kunt u contact opnemen met de eigenaar of exploitant van de door u gekozen locatie. De trouwambtenaar zal enige weken voorafgaand aan uw huwelijk contact met u opnemen. Uw grote dag vult u uiteraard helemaal naar eigen smaak in. We wensen u veel plezier bij het plannen van de mooiste dag van uw leven!