Mantelzorg

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten zoals koken, schoonmaken en boodschappen doen. Ook kan de zorg variëren van een paar uur per dag tot aan 24 uur per dag. Soms verrichten mantelzorgers ook verpleegkundige handelingen.

Vaak is het een uitdaging om alle ballen in de lucht te houden. Vooral wanneer mantelzorg wordt gecombineerd met werk. Het is dan goed om te weten dat er hulp beschikbaar is. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze hulp en veelgestelde vragen. 

Meest gestelde vragen

 • Kan ik huishoudelijke ondersteuning krijgen?
  Ja. Vanuit de WMO kunt u aanspraak doen op huishoudelijke hulp. Kijk voor meer informatie op deze pagina: huishoudelijke hulp.
 • Kan ik vergoeding krijgen voor vervoer? 
  Als u mantelzorger bent en u gaat bijvoorbeeld vaak mee naar het ziekenhuis, dan is het mogelijk om een vergoeding te krijgen via de Wmo collectief vervoer/vervoersvergoeding voor mantelzorgers. U kunt hierover meer informatie vinden op de website van de Dienst Sozawe Noardwest Fryslân(externe link). Of neem contact op met Annemarie Kort, mantelzorgondersteuner voor informatie. 
 • De zorg wordt mij teveel, wat kan ik doen?
  Wanneer u de zorg niet meer kunt combineren met uw privéleven en/of werk, dan is er vervangende zorg beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website Mantelzorg.nl(externe link)
 • Wie neemt de zorg over als ik op vakantie ga of een weekend weg wil?
  De zorg kan incidenteel overgedragen worden. Kijk hiervoor op de website Mantelzorg.nl(externe link).  

Heeft u een andere vraag? 
Dan kunt u contact opnemen met mantelzorgondersteuner Annemarie Kort. Annemarie is te bereiken van maandag t/m vrijdag van 9 uur tot 12 uur via telefoonnummer 06-15249717. Of stuur een mail naar a.kort@vlieland.nl.

Loket Mantelzorg 

Iedereen die mantelzorger is of mantelzorgers kent op Vlieland, kan terecht op het inloopspreekuur van mantelzorgondersteuner Annemarie Kort, iedere woensdag van 10:00 tot 12:00 uur in De Vliestroom. 

Annemarie Kort, mantelzorgondersteuner voor zowel Vlieland als Terschelling zal samen met u in gesprek gaan en kijken hoe ze u kan helpen. Blijkt tijdens het eerste gesprek dat er een vervolgafspraak moet komen, dan is het ook mogelijk om een afspraak te maken voor een bezoek aan huis. Samen met u probeert Annemarie dan een passende oplossing te vinden voor eventuele problemen waar u tegenaan loopt.

Als u liever gelijk een afspraak maakt dan kunt u telefonisch contact opnemen. Annemarie is te bereiken van maandag t/m vrijdag van 9 uur tot 12 uur via telefoonnummer 06-15249717. Of stuur een mail naar a.kort@vlieland.nl.